top of page
🎯04.04.2022. DV MATULJI, MATULJI

Cilj - POTPISIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA
Važan sastanak i korak naprijed prema usuglašavanju teksta Kolektivnog ugovora koji je cilj potpisati do ljeta i postići najbolje za djelatnike vrtića.

👍Sastanku su nazočili predstavnici općine: zamjenik g. Bačić, vd pročelnica, pravnica te ravnateljica vrtića, a na strani sindikata predsjednica, tajnik, povjerenica i članica - predstavnica kolektiva u UV vrtića.

👍Radna i vrlo konstruktivna atmosfera u kojoj su svi ravnopravno učestvovali i iznosili argumente.
Mnogo se razjasnilo i ukazalo zašto je to baš bitno ugraditi kao posebnost u odnosu na osnovna radnička prava iz Zakona o radu i definirati kolektivnim ugovorom pogodnije za radnike vrtića.

✅Dogovori oko teksta su u poodmakloj fazi u kojoj se dogovaraju završni detalji i vjerujemo da ćemo uskoro moći objaviti - TA DAAAAA💪😊

👍Bravo za našu povjerenicu Ivanu Pauletić i članove koji su vrlo osviješteni i spremni tražiti svoja prava i bolje uvjete te redovito javljaju sve što ih muči kako bi svi zajedno pronašli najbolje rješenje.

✅Općina Matulji ima sve preduvjete da DV Matulji budu svijetli primjer drugima po svim osnovama u svojoj okolici, a i šire🍀

🎯04.04.2022. DELNICE

▶Održan je kratki radni sastanak na kojem su predstavnici SRPOOH-a – predsjednica, tajnik i povjerenica Danijela Epet, razgovarali s gradonačelnicom Mihelčić o financijskim planovima Grada prema vrtiću Hlojkica.
✅Dogovorili smo sastanak u vrtiću sa zaposlenicima 25.04.2022. na kojem će Gradonačelnica osobno izložiti plan i situaciju u Gradu te odgovoriti na pitanja zaposlenika.
Pozdravljamo ovu gestu otvorene i direktne komunikacije osnivača i zaposlenika.
Gradonačelnica gotovo svakodnevno dolazi u vrtić dovodeći svoje dijete te je vrlo dobro upoznata sa radom, potrebama i raznim problemima s kojima se suočavaju zaposlenici dječjih vrtića.
✅Ipak, osobni službeni dolazak na sastanak s članovima sindikata u vrtić pozitivna je gesta i znak poštovanja prema zaposlenicima DV Hlojkica.
▶Gradonačelnica je i na prošlom sastanku izrazila dobru volju učiniti sve da nađe mjesta u proračunu za povećanje plaća zaposlenicima vrtića. Određena sredstava će se uspjeti osloboditi no značajnija povećanja bit će moguća tek u narednim razdobljima

🎯05.04.2022. DV Varaždin, Varaždin

Održan je sastanak podružnice DV Varaždin koju je zbog odlaska u mirovinu primorana prepustiti u ruke novom povjereniku gđa. Ana Krčar Velimirović.
🍀Ana je član SRPOOH-a od samog početka, članica Središnjeg odbora i povjerenica koja svojoj nasljednici ostavlja podružnicu koja je jedna od najjačih utvrda SRPOOH-a u Hrvatskoj.
▶Organizirani i povezani preko koordinatora objekata koji su predstavnici svaki svoje ,,kuće'' uspješno se provodio rad Sindikata. Protok informacija i pravovremeno, usmjereno reagiranje ključno je bilo za sve što se godinama postizalo.
✅Iako nije bilo društvenih mreža i raznih mogućnosti današnje komunikacije, u DV Varaždin se brinulo za prava svakog člana neovisno o radnom mjestu te za dignitet struke i provođenja aktualnih zakona.
🍀Poruka svima i glavna želja gđe. Ane da tako ostane i dalje i da se nastavi postignuta razina sindikalnog rada koji je pridonio mnogim benefitima za djecu i radnike.

💓Još jednom od srca zahvaljujemo našoj gđi. Ani koja će i po odlasku u mirovinu ostati naš član i pratiti daljnja zbivanja, no sada iz jedne druge uloge i s odmakom od odgovornosti s kojom se godinama uspješno nosila.
👍Članovi su izabrali novu povjerenicu gđu. Gordanu Horvat te joj i ovim putem čestitamo🍀
👍Zahvaljujemo se Gordani na iskazanoj volji za boljitkom i obraćanju članstvu da je spremna preuzeti vođenje podružnice, a mi ćemo svakako biti uvijek na pomoć iz središnjice u svakoj situaciji.
🎯Ispred nas je sastanak u Gradu dogovoren za 29.04.2022. s temom podizanja plaća i rješavanja drugih nematerijalnih, ali i te kako važnih problema s kojima se nose zaposlenici u DV Varaždin.


🎯07.04.2022. DV Paški mališani, PAG

Održan je sastanak podružnice DV Paški mališani, PAG

🍀Dočekala nas je povjerenica Marijana Šuljić i povela nas ulicama prekrasnog Paga koji je ljeti prepun turista i nije ga moguće doživjeti kao van sezone.
✅Na sastanku smo predstavili rad SRPOOH-a unazad godinu dana: novosti u sindikatu, RPOO-u, izazovima koji su ispred nas, problemima koje je prouzročio model financiranja i koji će dalje biti u fokusu ukoliko se ubrzo nešto značajno ne promijeni.
▶Veći dio sastanka posvetili smo konkretnim problemima i saznali specifičnosti podružnice onako kako se može jedino tako da se dođe u vrtić i dožive i ljudi i vrtić u stvarnom kontekstu.
Svaki vrtić je ,,priča za sebe'' i tu raznolikost treba gledati kao bogatstvo u odnosu na specifičnost podneblja, no u odnosu na provođenje zakona - imamo jedan ispravan put - jednak neovisno gdje se vrtić nalazi.
🎯Poštivanje DPS-a, poštivanje prava radnika u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu, slatkom daru te se uskoro ponovo vidimo kako bi održali sastanak s gradonačelnikom koji je ovaj puta bio spriječen.

🎯12.04.2022. DV CVRČAK, GRAD VIROVITICA

🥂BRAVO-BRAVO-BRAVO!👨‍👩‍👧‍👧💐👍
💪🍀POTPISAN JE NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U DJEČJEM VRTIĆU CVRČAK!
🎯OVO JE PRVI KOLEKTIVNI UGOVOR POTPISAN NAKON 2007. GODINE, PUNIH 15 GODINA I ZATO JE ZADOVOLJSTVO JOŠ VEĆE I ZNAČAJNIJE
🍀Zahvaljujemo se gradonačelniku g. Ivici Kirinu, pročelniku g. Alanu Bjelici te ostalima zaslužnima na strani grada Virovitice da se kolektivno pregovaranje završilo na zadovoljstvo zaposlenih u vrtiću Cvrčak.
Dogovoreno je da će se u narednih 90 dana (i prije) dodatno raditi na usklađivanju koeficijenata koje treba urediti u odnosu na uredbu Vlade RH o složenosti radnih mjesta, a do tada će se primjenjivati postojeći.
Zaposlenici vrtića dobili su povećanje plaća u veljači, a nije zatvorena mogućnost da se do kraja godine još dodatno povećaju u skladu s mogućnostima proračuna.
✅Time ovaj kolektivni ugovor postaje temelj za daljnju uspješnu suradnju Grada i vrtića.

👍Grad Virovitica već je uložio znatna sredstva u proteklom razdoblju te se ulaganja u vrtić nastavljaju gradnjom novih objekata i time se približava željenom potpunom obuhvatu djece. Brigom o svim ostalim segmentima standarda koji su propisani i koji su omogućeni u DV Cvrčak, virovitički vrtić je zasigurno pozitivan primjer drugim osnivačima u svojoj okolici, a i šire.


🎯19.04.2022. HRT 1 - KOD NAS DOMA

U emisiji je prikazan prilog u kojem je sudjelovala i predsjednica SRPOOH-a Iskra Vostrel Prpić.
▶Tema nedostatka mjesta u dječjim vrtićima goruća je tema u mnogim gradovima i općinama pogotovo kad se bliže upisi početkom svibnja.
▶Ne vidimo rješenje problema nedostatka radnika, pogotovo odgojitelja, ukoliko se ozbiljno ne napravi zaokret u odnosu na poboljšanje materijalnog statusa i uvjeta rada.


🎯19.04.2022. DV PETRINJČICA, PETRINJA

Održan je sastanak s gradonačelnicom Grada Petrinje, gđom. Magdalenom Komes. Sastanku je prisustvovala i ravnateljica petrinjskog vrtića, gđa. Nataša Vidović te v.d. pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu Grada Petrinje, gđa. Zlata Jajčinović, a na strani Sindikata predsjednica, tajnik, povjerenica Anabela Kunert i članica Upravnog vijeća vrtića, predstavnik djelatnika Ivana Beriša.

✅Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Upoznali smo Gradonačelnicu s radom sindikata, ciljevima da se primjeni novi model financiranja, te sa stanjem u DV Petrinjčica.
✅Ukazano je na elemente koji se primjenjuju za izračun plaće, izraženo je nezadovoljstvo što radnicima vrtića koji su iznijeli ogroman teret rada u teškim uvjetima uzrokovanim razornim potresom i paralelno s izazovima rada uz poštivanje mjera i preporuka za suzbijanje širenja epidemije nije priznat dodatni angažman i napor.

🎯Postigli smo konkretne smjernice daljnje suradnje.
1. Sindikat treba pripremiti projekciju izračuna koeficijenata djelatnika DV Petrinjčica uz osnovicu koja se primjenjuje za obračun plaća proračunskih korisnika u gradu Petrinji kako bi plaće djelatnika vrtića bile u skladu sa plaćama u školi sustavu RH. Treba izračunati i potreban iznos sredstava, na mjesečnoj bazi, koja su potrebna da bi se realiziralo ovo uvećanje koeficijenata.
2. U cilju pokretanja sklapanja kolektivnog ugovora pripremiti ćemo prijedlog Kolektivnog ugovora za zaposlenike DV Petrinjčica, Petrinja i prema dogovoru ga dostaviti Gradonačelnici
3. Pregovaralo se o nekoj vrsti naknade za rad u teškim uvjetima nakon potresa i u u epidemiju za koju je Gradonačelnica potvrdila da ju zaposlenici koji su tada bili u radu zasigurno zaslužuju

🍀Petrinja ima posebno mjesto u našim srcima❤🎯20.04.2022 DV Korčula, KORČULA

▶Održan je sastanak s predstavnicima Grada Korčule s ciljem usaglašavanja teksta kolektivnog ugovora na kojem smo već radili ,,na daljinu''
👍Došlo je točke kada je potrebno sjesti za stol i privesti tekst kraju.
✅Pregovarački odbor Grada za kolektivno pregovaranje za sklapanje kolektivnog ugovora za djelatnike Dječjeg vrtića Korčula u sastavu: Srđan Mrše, dipl. iur., voditelj, Željka Marunović, dip. iur., član, i Tonči Žuvela, dipl. oec., član i na strani Sindikata predsjednica Iskra VP, povjerenica po punomoći Ingrid Marelić, Anica Sardelić, član uz pravno vođenje tajnika sindikata Slavena.
✅Temeljito smo prošli cijeli tekst i argumentima se izborili za svaki zarez koji je povoljniji za radnike
▶Zadovoljni smo sastankom jer su ostala svega tri članka oko kojih ćemo se vrlo brzo dogovoriti

👍Ubrzo se vraćamo na Korčulu s ,,nalivperom''🖊📄i pečatom😊


🎯21.04.2022. DV Orebić, OREBIĆ

Održan je sastanak s načelnikom Općine Orebić
g. Tomislavom Ančićem.
▶Sastanku je prisustvovala i ravnateljica vrtića gđa. Sanda Menkadžiev te na strani sindikata predsjednica i tajnik. Povjerenica gđa. Rosso,  nažalost nije mogla doći zbog izvanredne obiteljske situacije.
👍U dječji vrtić Orebić jako se puno ulaže i u povećanje kapaciteta i opremanje  no plaće nešto malo zaostaju. 
🍀Načelnik je svjestan važnosti ulaganja i u ljude pa tako i potrebe povećanja plaća zaposlenicima DV Orebić. 
▶Dogovorili smo da će se napraviti projekcija potrebnih sredstava u okviru mogućnosti kako bi se lakše prebrodili povećani troškovi života. Rečeno je da  će se radnicima svakako povećavati primanja u ovoj godini. Volje ima i zato se uvijek nađe rješenje za naprijed.
🎯Nastavljamo dobru suradnju, a svi skupa se nadamo da će sredstva predviđena za RPOO biti usmjerena na sve potrebne adrese, pa i u Općinu Orebić.
🍀Posjetili smo i vrtić kako bi pozdravili zaposlenike i kratko zavirili u atmosferu. I moramo vam reći da 
čim uđete u prostor vrtića Orebić dobijete osjećaj da je to jedna velika obitelji 💓☺


🎯18.04.2022. OSNOVANA JE NOVA PODRUŽNICA 💪👍🍀DV CARIĆ - NOVALJA

Pridružili su nam se i zaposlenici DV Carić iz Novalje.
Na osnivačkoj skupštini podružnice izabrali su i svoju sindikalnu povjerenicu ANU MATAK 👍
🍀Ani želimo puno uspjeha u ovoj časnoj ulozi predstavnika radnika kao i svim članovima koji su prepoznali da se jedino udruživanjem može postići više i bolje

🎯Uskoro smo opet na Pagu uvijek s istim ciljem no idući puta i za zaposlene u DV Carić 🍀👍


🎯21.04.2022. Dv Ston, STON

🍀NOVA PODRUŽNICA SRPOOH-a!🍀💪👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧

Dobro došli članovi iz DV STON💝

😍U nestvarnom lijepom krajoliku u kojem se smjestio grad Ston, djeluje i Dječji vrtić Ston.

▶Članovi su izabrali Andreu Djaković za svoju sindikalnu predstavnicu.
🍀Povjerenici Andrei puno uspjeha u ulozi predstavnika radnika kao i svim članovima koji su odlučili tražiti bolje zajedničim snagama uz pomoć Sindikata👍

🎯Sve je jača snaga našeg sindikata u južnoj Dalmaciji što je znak da su radnici sve više svjesni važnosti udruživanja i sve spremniji tražiti svoja prava i zalagati se za bolje uvjete na svojim radnim mjestima u vrtićima 💪


🎯22.04.2022. DV Župa dubrovačka

ŽUPA DUBROVAČKA
✅Održan je sastanak na kojem su prisustvovali načelnik g. Silvio Nardelli, pročelnik g. Jure Marić pročelnik jedinstvenog upravnog odjela, predsjednica, tajnik i sindik. povjerenica gđa. Nada Erceg.
✅Zaključak ovog sastanaka bilo je obostrano zadovoljstvo izrečenim, a tomu je pridonijela uvažavajuća i vrlo argumentirana rasprava po mnogim pitanjima u kojima smo mi kao Sindikat za radnike tražili i predstavljali ono što je u skladu sa zakonom, ali i jedino ispravno za dobrobit funkcioniranja sustava i djecu koja borave u svim vrtićima diljem Lijepe naše.

🎯Cilj sastanaka bio je ukazati na važnost uvažavanje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kao ravnopravnog u sustavu kojem pripada sa svim svojim specifičnostima. Jedna od njih je i organizacija rada.

❗❗Često smo suočeni, srećom sve manje, s nerazumijevanjem vođenja satnice rada i same organizacije rada za odgojitelje odnosno sve odgojno obrazovne ranike u vrtićima.

👍Dogovorili smo tada, a do danas su već i poslane točne konkretne upute kako bi se u DV Župa dubrovačka ispravile uočene nepravilnosti.

▶Održan je sastanak i s ravnateljicom vrtića gđom. Marijom Jelić koja nam je pokazala rezultate velikog truda koji se ulaže u kvalitetu rada, edukacije djelatnika te da se uspješno provode mnogi projekti.

💪Ono što na kraju i te kako veseli je da od 01.07. 2022. plaće djelatnicima biti usklađene sa člankom 51. te da će se osnovica vratiti na puni iznos
( trenutno je umanjena za 10% svim korisnicima općinskog proračuna).


25.04.2022. DV Hlojkica, Delnice

✔Održan je najavljeni sastanak podružnice u vrtiću na kojem je prisustvovala gradonačelnica gđa. Mihelčić te g. Đulio Jusufi vd.pročelnika iz gradskog odjela za financije i projekte.
✅Veliko zadovoljstvo bilo je čuti da se za sve korisnike proračuna osigurao dar u naravi jednakog iznosa za Uskrs
▶Gradonačelnica je vrlo otvoreno, životno predočila proračun grada Delnica te svoja nastojanja, realizacije i planove za vrtić. Osobno prolazi svaku stavku i upoznata je sa svakim radnikom vrtića i njegovom plaćom te ulaže veliki angažman kako bi se pronašla svaka moguća kuna više za plaće.
▶Cilj je do kraja mandata postići visinu plaća kao u školi tako da će se to zbivati postepeno, ali uvijek prema naprijed.
✅v.d. Pročelnik se uključivao činjenicama i problemima s kojima se nose Delnice dok je predsjednica SRPOOH-a upoznala prisutne sa svime što se čini da se pronađe adekvatan model financiranja koji će zaustaviti nejednakosti u plaćama ali i uvjetima rada koji su do sada prouzročili nedostatak radnika, pogotovo odgojno-obrazovnih.

❗❗Ne smijemo zaboraviti tehničko osoblje čije su plaće diljem Hrvatske ispod minimalne plaće ili korekcijom koeficijenata dostižu minimalnu kako bi se mogao ostvariti minuli staž. Sve je više problem pronaći kuhare, spremačice jer su u RPOO sustavu izuzetno opterećeni i obavljaju svoj posao prema posebnim zahtjevima odgovornosti koje nisu dodatno vrednovane.

🍀Plaće ne možemo podići preko noći bez pomoći države, ali ukazivati i tražiti da se stalno podižu prema mogućnostima lokalnih proračuna i da se radnici u vrtiću ne zaboravljaju i ne stavljaju ,,na čekanje'' već da budu prioritet kao što i djeca moraju biti prioritet.

✅BEZ ODGODE TRAŽIMO DA SE RAD KOJI JE OBAVLJEN PREKO NORME ILI U OTEŽANIM UVJETIMA BILJEŽI, VREDNUJE I PLATI
✅DA SE RADNIKE DODATNO STIMULIRA I TIME POKAŽE DA SE CIJENI ŠTO SU VJERNI SVOM POZIVU UNATOČ LOŠEM STANJU U RPOO-u


🎯29. 04. 2022. DV Varaždin, Varaždin

▶Održan je sastanak u Gradu Varaždinu
Prisutni: Zamjenik Gradonačelnika M. Marković, pročelnica D. Vusić, M. Jarmić predstavnica financija grada, predsjednica Sindikata, tajnik Sindikata i Gordana Horvat povjerenica sindikalne podružnice Varaždin
Cilj sastanka bio je ponovo ukazati na potrebu ujednačavanja plaća zaposlenika u vrtićima na razini cijele Hrvatske, a da plaće u Varaždinu zaostaju u odnosu na plaće u osnovnim školama

✔Na prošlom sastanku smo razgovarali o podizanju plaća no tada je bila prihvaćena tek jedna intervencija radniku koji je bio zakinut
❗Ovog puta smo predali obračun iz kojeg je razvidno da plaće u Dječjem vrtiću "Varaždin" zaostaju za plaćama u Osnovnim školama
Osnovica od 5 807 kn primjenjuje se za radnike u vrtiću, ista kao i za sve korisnike gradskog proračuna, stoga je zaključeno da bi trebalo ići u korekciju koeficijenata kako bi se postigla potrebna visina plaće
▶Zamjenik gradonačelnika je zatražio da mu se dostavi prijedlog Sindikata za povećanje koeficijenata u pisanom obliku, kako bi povećanje plaća moglo ići na sljedećem rebalansu proračuna
✅Dogovoreno je da ćemo prije ljeta održati još jedan sastanak na kojem ćemo dogovoriti točno povećanje koeficijenata, odnosno plaće
- Na upit Sindikata planira li Grad sigurno povećanje plaća radnika na sljedećem rebalansu proračuna, zamjenik gradonačelnika rekao je da planiraju, ali ne može sa sigurnošću reći u kojem točno postotku

🎯Ovo je još jedan dokaz s čime se susrećemo svaki dan i da gdje volje i sluha ima, uglavnom uspijemo napraviti pomake
▶ prostora u proračunima za povećanje ima
ALI UVIJEK U OKVIRU MOGUĆNOSTI PRORAČUNA

❗Grad Varaždin ulaže velika sredstva u subvencije privatnim vrtićima kojih je mnogo i na što smo imali komentar vezano uz uvjete rada i visine plaća zaposlenih koje nisu niti blizu u vrtićima kojima je grad osnivač
❗❗Stava smo da ako Grad daje subvenciju za rad vrtiću da ga mora zanimati kako se ta sredstva troše i da ne može biti svejedno ako je na štetu djece i/ili radnika

❗IPAK, NAS ZANIMA DA SE GRAD POSVETI ONIMA ZA KOJE JE UKUPNO ODGOVORAN, A TO SU ZAPOSLENI U VRTIĆIMA KOJIMA JE OSNIVAČ I DA ONI MORAJU BITI PRIORITET🎯


💪PRAZNIK RADA U MAKSIMIRU 🎯

✅1. svibnja 2022.
👍Gradska vlast je sindikatima prvi puta ponudila prostor predstaviti se u Maksimiru, mjestu koje tradicionalno okuplja građane - radnike na Praznik rada u Zagrebu.
Mi smo to radosno prihvatili i opremili štand svojim obilježjima, publikacijama, letcima,... i naravno LJUDIMA - sindikalcima koji svakodnevno rade za boljitak radnika.
✅Delegacija Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom g. Tomaševićem, zamjenicom gradonačelnika gđom. Dolenec te g. Klisovićem, predsjednikom Gradske skupštine, posjelila je naš štand.
👍Tijekom dana posjetio nas je i g. Bernardić i darovao nam crveni karanfil 👏🤩


🎯03.05.2022. DV Radost, Crikvenica

✅Održan je sastanak u podružnici s članovima.
Povjerenica Melita Car započela je sastanak i dala riječ predsjednici Iskri.
▶Nakon upoznavanja s novim načinom rada SRPOOH-a, situacijom u RPOO-u, razgovor je krenuo u konkretne situacije vezane za kolektivna prava zaposlenih i u ojoj su fazi pregovori za povećanje plaća.
▶Trenutno se vode pregovori oko povećanja osnovice za ostale korisnike proračuna te će se to primijeniti i na zaposlenike vrtića, a čekamo i izračun Grada koliko će biti moguće isplatiti naknadu za topli obrok, što će direktno povećati primanja u neoporezivoj isplati radniku.
✅Uvjetima za rad su što se tiče prostora i sredstava za rad radnici ocijenjuju dobrim, no postoje situacije koje još mogu i moraju biti bolje uređene.
❗Često se događa da radnici, tehničko osoblje radi u 8 satnom radnom vremenu dupli posao jer se nema tko zaposliti, a da se pri tome taj rad u preopterećenju ne bilježi niti plaća, bilo u novcu ili kao slobodan dan.
Visina plaća najniže plaćenim radnim mjestima je na rubu minimalne plaće.
▶Postavljala su se pitanja vezana uz ostale poslove odgojno obrazovnih radnika, njihovo bilježenje.

Glavni upit bio je može li radnik biti u minus satima u odnosu na ostale poslove?
Odgovor je da NE SMIJE BITI!
Godišnje zaduženje radnika vodilja za radnika koje je obveze preuzeo i koje je potpisao na početku pedagoške godine po usvajanju Godišnjeg plana i programa u rujnu.
Točno se zna što su obveze koje pripadaju u dio radnih dužnosti osim neposrednog rada s djecom i koje su nužne kako bi se provodio neposredan rad. Ono što mnoge zbunjuje je da misle da ostale poslove moraju svrstati i uklopiti u točan broj od 8 radnih sati ( 40 tjedno) pa ,,muku muče'' raspisivanjem, često i u minute kada je što i koliko napravljeno.

🎯Dijalogom smo razjasnili mnoge situacije, probleme i nedoumice te su svi upoznati da za sve što žele znati mogu kontaktirati osobno, odgovor stiže u najkraćem roku.

💪na kraju sastanaka jedna članica je kratko prokomentirala:
,,Šteta je samo što ne dođu svi da čuju i pitaju jer je ovo sve jako korisno znati.✅

🍀KADA DOBIJETE POZIV NA SASTANAK U VAŠEM VRTIĆU, NEOVISNO O ČLANSTVU U SINDIKATU, DOĐITE I ISKORISTITE PRILIKU SAZNATI, PITATI I DOBITI ODGOVOR – ODMAH!
✅JEDNO NA TAJ NAČIN SUDJELUJETE UKUPNOM BOLJITKU RPOO-a I JEDINO TAKO MOŽEMO RJEŠITI KONKRETAN PROBLEM


🎯04.05.2022. Sastanak reprezentativnih sindikata u Gradu Zagrebu

✅U prostorijama SRPOOH-a u Žerjavićevoj 10, ugostili smo predsjednice SOMKA gđu. Žilić i SOOH-a gđu. Šoprek.

✅Na sastanku smo zajednički prošli prijedlog teksta za novi kolektivni ugovor za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba koji smo i u prethodnom razdoblju dopisno uređivali

✅Inicijativa za početak pregovora dogovorena je još 13. travnja 2022. na sastanku sa zamjenicom gradonačelnika gđom. Dolenec te je u planu za zadnji tjedan u svibnju - prvi tjedan u lipnju.

▶Očekujemo da će Grad imati svoje prijedloge no da kao što je prethodno najavljeno, neće se ići u smjeru smanjivanja dosadašnjih prava

🎯Veselimo se pregovorima i nadamo se NAPOKON NOVOM KOLEKTIVNOM UGOVORU👍


🎯09.05. DV Maslačak, MURSKO SREDIŠĆE

✅Održan je sastanak u gradu Mursko Središće.
Primili su nas gradonačelnik g. Dražen Srpak i pročelnik ureda grada g. Miljenko Štefanić.
Na strani SRPOOH-a: predsjednica i tajnik, sindik. povjerenica vrtića gđa. Marta Varga.
Prisustvovala je i ravnateljica gđa. Ivana Maltarić.
✅U DV Maslačak imamo dobar kolektivni ugovor na snazi. Radni uvjeti su dobri no plaće zaposlenika malo zaostaju.
Gradonačelnik je najavio povećanje plaća za 5% od lipnja 2022., a na proračunu za 2023. će se planirati nova sredstva kako bi se održao-sustigao korak s povećanjem osnovice od 4% koja direktno utječe na plaće svih zaposlenih u dječjim vrtićima u RH.
❗Razgovarali smo o povećanju kapaciteta i nastojanju grada odgovoriti potrebama građana, prateći standard no gradonačelnik je izrazio veliku sumnju i realan problem u mogućnosti financiranja planiranoga.
Upravo je to glavni trenutni problem u odnosu na realizaciju povećanja obuhvata djece JER SREDSTVA IZ MPO-a su znatno MANJA NEGO KAKO JE BILO REČENO OD STRANE MINISTARSTVA NA POČETKU.
S POČETNIH 80 % FINANCIJA iz sredstava MPO-a i 20% lokani proračun SADA SE GOVORI I PREDVIĐA REALIZACIJA U OBRNUTOM OMJERU ŠTO ĆE ODBITI DALJNJE PLANIRANJE IZGRADNJE VRTIĆA.

Gradonačelnik Srpak je izrazio podršku i pisanim putem i na sastanku ponovio da se model financiranja mora izmijeniti i da je neupitna potreba ulagati u vrtiće ne misleći pri tome samo na zidove.
🎯Upitno je opće funkcioniranje gradova i općina koje bez uključivanja Države ne mogu samostalno osigurati propisane zahtjeve u odnosu na sadašnje potrebe RPOO-a, a kamo li još povećati ulaganja.

👍Uskoro ćemo održati i sastanak s članovima podružnice kojih je svaki dan sve više 🍀
Veselimo se ponovnom susretu, sad u još većem broju i rješavanju problema kojih uvijek ima.


🎯10.05.2022. DV Ivana Brlić Mažuranić, SLAVONSKI BROD
👍Održan je sastanak s članovima podružnice i zaposlenicima koji su također željeli prisustvovati.
🎯Uvijek pozovemo sve zaposlenike neovisno o članstvu.

▶Prije sastanka smo pod vodstvom povjerenice Tihane Pletikapić obišli objekt Trnoružica u kojemu su vidljivi problemi s kojim se nosi vrtić. Manjak odgojitelja u odnosu na prevelik broj djece, mali prostor, udaljenost sanitarnog čvora,...
❗❗Opet možemo ponoviti da sve funkcionira na bazi entuzijazma i predanosti onih koji svoj posao gledaju kao poziv, no uz opravdanu zabrinutost i uz pitanje do kada će to tako ići, koje je prisutno svaki dan!
▶Razgovarali smo s ravnateljicom vrtića gđom. Zoranom Butorac koja je svjesna problema te izriče kako se trudi se organizirati najbolje u okviru onoga s čime raspolaže. Iznijeli smo svoje stavove vezano uz deficit zaposlenika u odnosu na broj djece, no to je poznat problem ovoga grada koji je NUŽNO OZBILJNIJE RJEŠAVATI.
Ponudili smo svu pomoć i suradnju koja je između svih izuzetno bitna - jedino tako možemo napraviti pomake.
🎯Ponovo ćemo inicirati sastanak u Gradu s konkretnim zahtjevima i traženjem odgovora što se poduzima i dati prijedloge koje vidimo kao moguća i provediva rješenja

✔Vrtić je već imao izrečene mjere od strane inspekcije no mi ne vidimo i nemamo informacije da je došlo do značajnijeg poboljšanja i rješavanja evidentiranih nepravilnosti.

💓Na sastanku s članovima podružnice smo se oprostili od gđe. Tihane Pletikapić koja odlazi u mirovinu i ostavlja svoje kolegice/ge sa željom da se izbore za svoja prava i povećaju članstvo s novom energijom SRPOOH-a i da se napokon pokrene
jer sada vide pozitivne promjene i novi način rada, brzina, volja i upornost koja je bila potrebna.

🍀Zahvalili smo se gđi. Tihani za dugogodišnju, nimalo laku borbu i brigu o svima u vrtiću 🍀

👍Članovi su izabrali novu povjerenicu gđu. Renatu Požgajčić. Čestitamo i ovim putem te smo uvjereni u dobru suradnju.
Prema jednoglasnom odabiru i podršci koju je dobila gđa. Požgajčić vjerujemo da je izabrana prava osoba koja uživa povjerenje svojih kolegica/ga i da ćemo ubrzo učiniti prve korake u rješavanju akutnih problema.
❗A ima ih!

🎯11.05.2022. DV Crvenkapica, Ilok, ILOK

▶Održan je sastanak u gradu Iloku s gradonačelnicom gđom. Marinom Budimir.
Na sastanku je bila i predsjednica Upravnog vijeća vrtića gđa. Marinela Ljubić, v.d. ravnateljica gđa. Zdenka Ivanika te predsjednica i tajnik sindikata.
❗U vrijeme trajanja epidemije, grad nije htio produžiti kolektivni ugovor zbog neizvjesnosti.
▶Razgovarali smo o problemima obuhvata djece i ulaganju koje je i za Ilok ogromna stavka.
👍Dogovoreno je da pošaljemo novi prijedlog teksta kolektivnog ugovora.
▶Plaće zaostaju no povećanje plaća se svakako planira. Gradonačelnica nije sklona obećati o kolikom se iznosu radi, ali da se planira odgovoriti na povećanje troškova života, opet prema mogućnostima proračuna.
▶Napomenuto je i kako odnosi između vrtića i grada nisu uvijek bili na zadovoljavajućoj razini.
Upoznati smo s problemskom situacijom i zauzeli smo jednak stav tada i ponovo na sastanku.
🎯Zaključeno je da je gotovo uvijek izvor problema u komunikaciji, argumentiranoj i pravodobnoj izmjeni informacija, ali smo isto tako zaključili da kada je energija usmjerena na dobrobit djece uvijek se nađe zajednički jezik. ✅
🎯Stav SRPOOH-a je da se gleda u budućnost, da se podvuče crta i krene dalje.
Vjerujemo da se prošlogodišnji problemi neće ponoviti, a da će dječji vrtić Crvenkapica,Ilok biti mjesto sklada i dogovora svih uključenih.

🍀Složili smo se da je model financiranja neodrživ i zahvalili gradonačelnici Budimir na podršci inicijativi sindikata da se država uključi i da dijete bilo gdje u Hrvatskoj ima jednaku priliku i uvjete pohađati vrtiće.🎯11.05.2022. DV Maslačak, BELIŠĆE

🍀Održan je sastanak u vrtiću Maslačak. Dočekali su nas je gđa. Dubravka Kess dugogodišnja povjerenica i ravnatelj vrtića g. Zdenko Glasovac.
✅Na početku sastanka predstavljen je novi rad Sindikata i trenutna situacija u sustavu RPOO-a.
Proveli smo izbornu skupštinu zbog isteka mandata povejrenice.
✅ Članovi su izabrali gđu. Mariju Kovačević kojoj ovim putem čestitamo i vjerujemo da ćemo dobro surađivati.
🍀Zahvalili smo gđi. Dubravki na entuzijazmu i držanju podružnice. Svi znamo kako je to bilo teško i izazovno u proteklom razdoblju.

💪Zato danas, povezani diljem Hrvatske, djelujemo i rješavamo svaki problem u nadležnosti Sindikata.

👍Ubrzo očekujemo i termin sastanka s gradonačelnikom kako bi uspostavilli dijalog usmjeren na dobrobit radnika, a samim time i na cijelokupnu atmosferu u dječjem vrtiću Maslačak.

✅SAMO AKO SMO SVI ČLANOVI SINDIKATA MOŽEMO POSTIĆI NAJBOLJE - PRIDRUŽITE SE!


🎯12.05.2022. Osijek

✅SURADNJA SRPOOH-a SA SINDIKALNOM UDRUGOM U PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU OSIJEK

Održan je sastanak u zgradi Uprave dječjeg vrtića Osijek s v.d. predsjednicom Ljiljnom Vetengl na čelu, gđom. Vesnom Ekštajn, još četiri glavne predstavnice sa predsjednicom i tajnikom SRPOOH-a.

▶Već preko dvadeset godina osječki vrtići pregovaraju s Osnivačem putem svoje Sindikalne udruge ostvaruju dobre rezultate za zaposlene.
Grad Osijek koji ima 26 vrtića s oko 2900 djece i kojim rukovodi jedan ravnatelj.

▶Razgovarali smo općenito o poštivanju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i DPS-u, ali i o satnici odgojitelja i stručnih suradnika.

🎯Cilj sastanaka je bio je suradnja dvaju sindikata, izmjena informacija, povezivanje u akcijama koje provodimo za boljitak RPOO-a
Bilo je zanimljivo saznati kako to sve funkcionira i kako su djelatinici organizirani i na koji način su povezani.

👍Zadni cilj je postignut - suradnja dogovorena!

✅Veselimo se izmjeni informacija i zajedničkim djelovanjem za BOLJI RPOO!


🎯16.05.2022. DV Travica, SENJ

✅Sazrijelo je vrijeme u gradu Senju za ujednačavanje plaća i početak kolektivnog pregovaranja

▶Sastanku su nazočili gradonačelnik Jurica Tomljanović, pročelnik Jure Tomljanović, savjetnik - koordinator za kulturu i društvene djelatnosti Mislav Bilović, ravnateljica vrtića Dubravka Glavaš i na strani sindikata predsjednica, tajnik i povjerenica gđa. Antonela Čeperić.

👍Razmijenili smo potrebne dokumente, ukazali na sve zakonske akte i dogovorili rad na tekstu kolektivnog ugovora.
✅Grad Senj je krenuo i s drugim djelatnostima u kolektivne pregovore te je spreman potpisati i za djelatnike vrtića.

🎯Razgovarali smo i o konkretnim, ovaj čas gorućim problemima - deficit tehničkog osoblja, konkretno, spremačica zbog kojeg su postojeće zaposlenice u prevelikom opterećenju i da i kvadratura nakon preuređenja vrtića zahtjeva veći broj zaposlenih spremaćica
✔Obećano je pozitivno odgovoriti i zaposeliti potreban broj i stimulirati postojeće radnike kada su u preopterećenju.
✅O tome treba brinuti ravnatelj ustanove i postupiti prema zahtjevima

✅BITNO JE SVAKIM SASTANKOM NAPRAVITI KORAK NAPRIJED - A SRPOOH TO ČINI!

🎯PRIDRUŽITE SE SINDIKATU KOJI ZASTUPA SVE ZAPOSLENE U DJEČJIM VRTIĆIMA! 👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧🍀

🎯16.05.2022. DV Drniš, DRNIŠ

✅Održan je sastanak sa zaposlenicima DV Drniš, članovima i ne članovima sindikata.

👍Prije početka sastanka sa zaposlenicima održan je i kratki sastanak s gđom. Niveskom Vlaić, ravnateljicom vrtića. Prije nekoliko mjeseci uspostavljena je komunikacija vezano uz satnicu povjerenika te oko plaćanja prekovremenog rada ili pretvaranja u slobodne dane, davanje pisanih odluka o promjeni radnog vremena, i dr.
Uzajamno poštovanje, konzultiranje i na kraju rješavanje problema dovelo je našu komunikaciju na visoku razinu operativnosti. Svima nam je bitno da sve bude prema zakonu i da svatko od nas iz svoje uloge napravi najbolje što može.

🍀Sastanak podružnice
Na naše sastanke su uvijek pozvani svi koji rade u vrtiću.
✅Zahvaljujemo se našoj Svemirki Matić na angažiranosti i vrijednom radu koji osim prenošenja informacija iz Središnjice obuhvaća i vrlo aktivan rad sa članovima i rješavanje konkretnih problema. Nastavit ćemo tako i dalje👍
❗❗Tema sastanka bile su plaće, prijevoz, satnica i dr. U DV Drniš plaće zaostaju. Povećanje od 2% na početku godine ne prati inflaciju, a ne prati niti zakonsku visinu plaća za zaposlene u vrtićima.
Veliko je nezadovoljstvo i u usporedbi s drugima u okolici, više nego opravdano.
Svaki grad i općina imaju svoju ,,muku'' i ne treba ih direktno uspoređivati no proračunska sredstva moraju se planirati prema onome što zakon propisuje.
Upravo tako govori MZO da su Osnivači dužni poštivati no što onda kada to proračun ne trpi ⁉

▶Upućen je novi zahtjev za održavanjem sastanka s gradonačelnikom kako bi se uputilo na zanačajniju potrebu ulaganja u radnike.
Također, propitati, kamo će se preusmjeriti i hoće li se dodatna sredstva koja DV Drniš ostvaruje provođenjem EU projekta uložiti u povećanje plaća radnicima

🎯Tražimo i priznavanje i primjenu koeficijenata za VSS odgojitelje i VSS zdravstvenu voditeljicu

✔Zdravstveni voditelji u dječjim vrtićima imaju vrlo širok opis poslova i obveza te kao zaposlenici vrtića ne mogu se usporediti niti s jednom drugom ustanovom u kojem rade medicinske sestre.
▶Isto tako je sa tehničkim osobljem koje obavljaja ogroman posao na točno propisan i specifičan način primjeren radu u ustanovi u kojoj borave jaskička i vrtićka djeca

❗NOVAC IZ EU JE NAJAVLJEN ZA SPAS RPOO-a
HOĆE LI TO OSJETITI RADNICI DV DRNIŠA?
⁉HOĆE LI SVAKI ZAPOSLENIK VRTIĆA U HRVATSKOJ IMATI PLAĆU KOJU MU GARANTIRA ZAKON?

▶AKO HOĆE - POLA PROBLEMA JE RIJEŠENO!

DRUGI DIO PROBLEMA SE ODNOSI NA UVJETE RADA I POŠTIVANJE DPS-a A TO SVE DIREKTNO OVISI O FINANCIRANJU

▶KAD ĆEMO SAZNATI ODGOVORE NA PITANJA⁉

TKO MOŽE DATI I ZNA ODGOVOR NA TA PITANJA⁉

🎯17.05.2022. DV Kaštela, Grad Kaštela

▶Dočekao nas je gradonačelnik g. Denis Ivanović, zaželio dobrodošlicu
Sastanak smo održali s pročelnicom gđom. Antoniom Kljaić te ravnateljicom vrtića Kaštela gđom. Ivankom Vučicom.

✔Na strani SRPOOH-a prisustvovali su predsjednica, tajnik i povjerenica DV Kaštela, Marijana Grbeša.

✅Održan je konstruktivan sastanak na kojem je
povjerenica ispred zaposlenika vrtića iskazala veliko zadovoljstvo uvjetima rada, ulaganjem i poštovanjem standarda.
▶Ukazali smo plaće malo zaostaju u odnosu na članak 51. Zakona i razgovarali o promjeni modela financiranja, ekonomskoj cijeni vrtića, participiranju roditelja u cijeni vrtića, što donose konkretno izmjene Zakona za lokalni proračun i dr.

✔Razgovarali smo o opterećenju tehničkog osoblja u DV Kaštela te nam je rečeno kako se vodi briga o svim zaposlenicima, a da je grad odobrio i nadstandard zapošljavanjem više osoba nego prema DPS-u tako da su situacije rada u opterećenju vrlo rijetke.

▶Trenutačni koeficijenti koji su doneseni početkom godine nisu usklađeni prema Uredbi no za usklađenje ima volje da se to učini čim prije
🎯Prema izjavi pročelnice i taj segment će popraviti, a mi ćemo svakako poticati da to bude još u ovoj godini

🍀U kolektivu i sada vlada zadovoljstvo koje će najavljenim podizanjem koeficijenata doseći idealnu sliku koju u narednom periodu želimo postići u svim krajevima Lijepe naše.

👍PRIDRUŽITE NAM SE, DOĆI ĆEMO U SVAKO MJESTO U KOJEM POSTOJI VRTIĆ, NEOVISNO KOLIKO IMA ZAPOSLENIH U VRTIĆU 💓

👍SVAKI ČLAN JE VAŽAN, A BITI ČLAN JE VAŽNO JER TADA UČESTVUJEŠ I ČINIŠ SNAGU KOJA JE POTREBNA ZA USPJEH

🎯UDRUŽENI U SINDIKAT POSTIŽETE BOLJE, POSTIŽETE VIŠE I OSTVARUJETE PRAVNU ZAŠTITU I SAVJETOVANJA JEDINOG SINDIKATA KOJI ZASTUPA ISKLJUČIVO RADNIKE U DJEČJIM VRTIĆIMA


🎯17.05.2022. DV Ston, STON

👍Ubrzo po otvaranju podružnice prošloga mjeseca, vratili smo se u Ston kako bi pregovarali s Osnivačem za bolje plaće, uvjete rada, ukazali na potrebu zapošljavanja stručnog suradnika na puno radno vrijeme i mogućnost povećanja prostornih kapaciteta vrtića.
✅Na privi zahtjev za sastankom dobili smo pozitivan odgovor i potvrdu termina sastanka, što držimo vrlo pozitivnim pristupom i jedinim načinom da se u RPOO-u dogode promjene.

▶Primio nas je načelnik g. Vedran Antunica i ravnateljica Valentina Baća.
Povjerenica SRPOOH-a Andreja Djaković, pedagog u vrtiću iskazala je uz punu podršku predsjednice i tajnika da se stručni suradnik zaposli na puno radno vrijeme te je takvog stava i načelnik g. Antunica.
Nije upitno da vrtić mora imati barem jednog stručnog suradnika no da se odluka treba donijeti putem Upravnog vijeća.
✅Plaće radnika zaostaju, proračun je opterećen no prema izjavi načelnika Antunice za povećanje i postepeno usklađivanje plaća prema zakonu će se naći već dio u ovoj godini.

🎯CILJ SVAKOG SASTANKA JE NAPRAVITI KORAK NAPRIJED I OSTAVITI OTVORENA VRATA ZA DALJNJU SURADNJU


🎯18.05.2022. DV Dubrovnik, DUBROVNIK

✅Održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Frankovićem i pročelnikom Brčićem, a na strani sindikata predsjednice dvaju sindikata, tajnik SRPOOH-a, povjerenice dubrovačkih vrtića i Mokošice.
👍Do kraja godine plaće će se povećati 10%
✅Kreće se s kolektivnim pregovaranjem za sklapanje novog kolektivnog ugovora
✅Razgovarali smo o problemima u RPOO-u, obuhvatu djece, modelu financiranja, materijalnim pravima svih korisnika proračuna grada Dubrovnika.

▶Gradonačelnik je pokazao interes i volju za potpisivanjem još kvalitetnijeg kolektivnog ugovora a neke nejasnoće iz postojećeg kolektivnog smo rastumačili na sastanku
👍Riješeni su i problemi s prenošenjem prava radnika nastalih pri odvajanju DV Pčelica Mokošica
Prava su jednaka kao i za zaposlene u DV Dubrovnik te odvajanjem radnici nisu izgubili niti jedno do tada stečenih prava


 
🎯SINDIKALNI SVIBANJ I LIPANJ💪👏👏👏
 
✅Količina sastanaka, ugovorenih, dogovorenih stavki je sve više te ćemo ih ovim putem SAMO nabrojati s osnovnim informacijama, a više informacija će biti u samostalnim objavama 💪
 
🎯20.05 OGULIN - dogovoreno povećanje plaća se bliži, a konačni izračun izračun objavit ćemo nakon sjednice Gradskog vijeća 14.06.2022.
🎯25.05. ORIOVAC - održan sastanak sa zaposlenicima vrtića koji su iskazali želju za sindikalnim organiziranjem i traženjem svojih prava
🎯31.05. GORNJI KNEGINEC - održan vrlo konstruktivan sastanak s načelnikom, očekujemo poboljšanja za djelatnike vrtića, nastavljamo s inicijativom kolektivnog pregovaranja u rujnu
🎯31.05. BELICA- održan je prvi sastanak s načelnikom, ukazano je na zakonsku regulativu i ponuđen kolektivni ugovor. Krećemo u pregovore u rujnu s ciljem podizanje plaća i mat. prava.
🎯01.06. ZADAR - održan je prvi sastanak kolektivnog pregovaranja, uskoro je i drugi
🎯02.06. MALI LOŠINJ - održan je sastanak s gradonačelnicom i predstavnicima grada, podižu se koeficijenti za 2%, a u listopadu je dogovoren sastanak na kojem će Grad reći kada će dati novo povećanje.
🎯03.06. KARLOVAC - u tijeku su kolektivni pregovori te su na sastanku dogovorene znatno bolje materijalne naknade za odgojitelje koji vode djecu na ljetovanje u organizaciji vrtića
🎯06.06. POREČ - u tijeku je završna faza kolektivnog pregovaranja🍀
🎯06.06. JASTREBARSKO - potpisan je aneks za povećanje osnovice na 6.296.29 kn te je grad osigurao dodatnih milijun kuna za povećanje koeficijenata i drugih materijalnih prava u 2023. te će uslijediti pregovori
🎯07.06. TRNOVEC - napokon je održan prvi sastanak u vrtiću te ćemo ustrajati da se uspostavi komunikacija s ovim našim privatnim vrtićem na obostrano zadovoljstvo. Prvi korak je učinjen👍
🎯07.06. Otvorena je nova podružnica u Zagrebu
u DV Duga👍👏
🎯08.06. održan je sastanak u DV Bajka, Zagreb🍀
🎯09.06. TROGIR - održani su kolektivni pregovori
bottom of page