top of page

01.12.2021. ODRŽAN JE SASTANAK U GRADSKOM UREDU ZA OBRAZOVANJE ZAGREB

Poštovani zaposlenici predškolskih ustanova Grada Zagreba,

Dana 01.12.2021. održan je sastanak u Gradskom uredu na našu inicijativu s pročelnicom za obrazovanje gđom. Tatjanom Dalić te voditeljicom odsjeka za predškolski odgoj gđom. Martinom Glasnović.

Nakon analize, prema informacijama iz rada u periodu prvog tromjesečja u pedagoškoj godini 2021./22. imali smo potrebu ukazati na niz problema s kojima se nose zaposlenici:

• Mnogi vrtići imaju problem s prekovremenim satima koji su nastali zbog bolovanja i samoizolacija odgojitelja, a koje se zbog organizacije rada i stalne potrebe za novim prekovremenim radom nemaju kada iskoristiti. Zamolili smo da se pomogne vrtićima kako bi zaposlenici dobili priliku iskoristit svoje odrađene (slobodne) dane kad god je to moguće,

a naročito u vrijeme predstojećih blagdana. Također da se, kada je to moguće, prekovremeni sati koriste umjesto otvaranja kraćih bolovanja onda kada to radnik zatraži.

Gđa. Glasnović je upoznata sa problemom prekovremenih sati i voljna je uključiti se i pomoći, konkretno, prema situaciji i individualno u komunikaciji s ravnateljima.

Predložili smo da se ipak razmisli i o mogućnosti plaćanja dijela prekovremenih sati ukoliko se ne uspije naći rješenje korištenja odrađenih dana u skorije vrijeme.

Također je potrebno utvrditi točan razlog tolikog broja sati te naći rješenja u organizaciji prema mogućnostima, specifičnostima i potrebama pojedinog kolektiva.

• Ukazali smo na neujednačenost u postupanju vezano uz organizaciju rada odgojitelja.

Zbog imperativa da se ne stvaraju prekovremeni sati, često se događa da se organizacija negativno odražava na sigurnost djece i kvalitetu odgojno - obrazovnog rada.

Također, da se u nekim vrtićima, zaposleni pomoćni radnici za njegu, skrb i pratnju raspoređuju na poslove spremačica ili neke druge poslove prema odluci ravnatelja.

Upozorili smo na novu praksu skraćivanja radnog vremena odgojitelja na osnovu usmenog naloga ravnatelja. Ravnatelj prema trenutno utvrđenom broju djece, odlučuje da odgojitelj napusti radno mjesto. Odgojitelj koji ima prekovremenih sati odlazak će ,,pokriti'' dok onaj tko ih nema stavlja se u minus sate za koje ravnatelj tvrdi da će biti prilike kada će trebati doći ranije.

Takvo postupanje, donošenjem odluka na dnevnoj bazi, nepovoljno je za radnika koji nikad ne zna koliko će raditi i kada. Tražimo da se takva postupanja obustave i nađu prihvatljiva rješenja.

Dodatno negodujemo na odluke ravnatelja da odgojitelj koji je došao u rano jutarnji rad

(dežurstvo), nakon 5.30 sati mora otići iz neposrednog rada iako je upravo tada potreba za dva odgojitelja (vrijeme hranjenja, njege, priprema za odmor djece).

Nužno je donositi pisane Odluke prema kojima radnik postupa i zna svoj status u svakom trenutku.

• Obavijestili smo Pročelnicu da tehničko osoblje (sve strukture) često radi u preopterećenju ,,pokrivajući'' ukupno zaduženje kolega i kolegica koji su na bolovanju, i da dugoročno dolazi do kroničnih oboljenja obzirom da se radi o fizičkim poslovima.

Također, od ožujka 2020., zdravstvene voditeljice imaju konstantno povećanje opsega poslova koji je i inače izuzetno zahtjevan u predškolskim ustanovama.

Smatramo da je nužno, prema evidentiranom preopterećenju, nagraditi radnike stimulacijom ili slobodnim danima.

Predložili smo da se ravnateljima sugerira, da se radnike koji duži period rade preko svoje norme nagradi stimulacijom (ili u obliku slobodnog dana) za onaj period u kojem se preopterećenje dogodilo. Smatramo da je ,,nagraditi'' one radnike koji rade više u najmanju ruku i moralni čin i poticaj radniku za ubuduće.

Sve gore navedeno, Pročelnica je prepoznala da je nužno rješavati direktno s ravnateljima te da bi bilo izvrsno da su i oni bili prisutni. Naglasila je da sve odluke koje se donose u vrtićima moraju biti usmjerene na dobrobit svih, i djece i zaposlenika.

Obavijestili smo Pročelnicu da smo dva puta do sada inicirali sastanak s Udrugom ravnatelja predškolskih ustanova Grada Zagreba no do sada se sastanci nisu održali.

Poziv ravnateljima ćemo ponoviti jer smatramo da je otvorena suradnja svih sindikata i ravnatelja od velike važnosti i jedini put prema cilju za koju smo sigurni da je zajednički.

Gradski ured će podržati inicijativu i smatra ju opravdanom te je Pročelnica ponudila i organizaciju sastanka u prostoru Gradskog ureda.

Gradski ured za obrazovanje je početkom rujna prepoznao potrebu dijaloga sa širokim spektrom sudionika i čimbenika u ranom i predškolskom sustavu te su osnovane Radne skupine.

Održano je nekoliko sastanaka no sve je obustavljeno do povoljnije epidemiološke situacije.

• Obavijestili smo o nejednakoj praksi epidemiologa pri odrađivanju samoizolacije u dječjim vrtićima što stvara negodovanje i ljutnju zaposlenika te probleme roditeljima koji nemaju osnove za bolovanje, a djeca ne mogu u vrtić. Dok neki epidemiolozi čekaju potvrdu PCR testa kako bi bila određena mjera samoizolacije, drugi samoizolaciju određuju odmah na temelju dojave o pozitivnom kućnom testu. Dogovoreno je da će Gradski ured dati uputu zdravstvenim voditeljima oko ujednačavanja postupanja, da je PCR relevantan prema trenutnim Uputama HZJZ-a te da se u komunikaciji s epidemiolozima riješi ovaj problem. 

25.11.2021. DV Križ, Križ

Posjetili smo DV Križ koji je u trenutnku našeg posjeta bio gotovo cijeli u samoizolaciji. Nakon izmjene informacija s sinidkalnom povjerenicom gđom. Renatom Muchom i ravnateljicom vrtića gđom. Ksenijom Gudan, u prostorijama Općine primio nas je gosp. Marko Magdić, načelnik općine Križ.

Uz načelnika prisustvovale su pročelnica gđa. Lidija Bahlen i voditeljica odsjeka za financije gđa Nada Horvat.

Sastanak je protekao vrlo konstruktivno.

Načelnik je prezentirao dosadašnja ulaganja, povećanje kapaciteta, važnost podizanja kvalitete za svoje sugrađana no iako je predviđen veći obuhvat djece nego što je bio prije izgradnje novog vrtića, novim kretanjima stanovništva i naseljavanjem, aktualnim trendom sve većeg interesa roditelja za uključivanje djece u vrtiće morat će se osigurati još dodatnih prostora.

Plaće i dodatci zaposlenicima u DV Križ su među boljima u Hrvatskoj, ali i dalje treba planirati sredstva kako bi se postigla zakonska plaća.

Načelnik je svjestan problema i uvijek je spreman povećavati plaću prema mogućnostima proračuna te će tako biti i u 2022. godini.

Upozorili smo na probleme s približavanjem 4 najniže plaćena radna mjesta zbog porasta propisane najniže plaće od 1.1.2022.

Razgovrarali smo o potpisivanju kolektivnog ugovora za zaposelnike DV Križ i otvorili vrata za daljnju suradnju u tom smjeru.

Novi vrtić započeo je s radom 1. rujna, 2021.

Želimo djeci i zaposelnicima mnogo uspješnih i razigranih godina na zadovoljstvo svih u Općini Križ koja broji oko 7000 stanovnika.


 

29.11.2021. DV Drniš, Drniš

Održan je sastanak s gradonačelnikom Grada Drniša gosp. Josipom Begonjom, ravnateljicom gđom. Niveskom Vlaić te pročelnicom Ivanom Sučić a u ime SRPOOH-a zamjenica povjerenice gđa. Ana Jukica te predsjednica i tajnik Sindikata.

Sastanak je protekao u ugodnom tonu i vrlo konstruktivnom smjeru.

Predstavili smo Inicijativu o nužnoj promjeni modela financiranja predškolskog sustava te da znamo da gradovi i općine nemaju sredstava odgovoriti na zahtjve u odnosu na povećanje kapaciteta,a da je sve veći problem i održivost postojećih obveza.

Ukazali smo da će 1.1.2022. doći do povećanja najniže plaće u RH što će u konačnici dovesti do automatskog porasta plaća za najniže plaćena radna mjesta.

Gradonačelnik je odlučio pisano podržati našu Inicijativu i prodružiti se mnogim drugima koji su to učinili do sada.

Izjavio je:

• da će u idućoj godini 2022. zaposlenici obaviti sistamatski pregled

• da će osnovica i dalje kao i do sada rasti prema ostvarenim prihodima u prvom tromjesečju kada se vidi provedba planiranog proračuna za 2022.

• da će se isplatiti sva materijalna prava - regres, božićnica, dar za SV Nikolu

• S ravnateljicom gđom. Vlaić smo razgovarali o napredovanjima u mentore i savjetnike te da to treba ugraditi u Pravilnik o radu. Gradonačelnik je rekao da on s time nema nikakav problem te da je to unutarnja odluka vrtića te kako Upravno vijeće donese odluku da je to u redu, a gđa. Vlaić da će čim bude bilo zainteresiranih i u konačnici onih koji ostvare napredovanje bit će riješeno

Pratit ćemo realizaciju i tražiti uvijek bolje za sve zaposlenike

 

29.11.2021. DV Trilj, Grad Trilj

DOBRO NAM DOŠLI!

OTVORILI SMO NOVU PODRUŽNICU U prekrasnom Gradu Trilju!

Održali smo sastanak sindikalne podružnice DV Trilj,

članovi su izabrali za svoju povjerenicu gđu. Anu Jurić.

Dočekao nas je mlad, energičan kolektiv iz kojeg pršti pozitivna energija i vidljiva povezanost.

Razgovarali smo o konkretnim problemima podružnice kojih srećom nema mnogo i sve je rješivo

Plaće i uvjeti rada su dobri, otvoren je novi vrtić u svibnju 2021. i povećan obuhvat djece na području Grada Trilja.

Dogovoreno je krenuti prema Osnivaču s ciljem ugovaranja onog što je bolje za zaposlenike i postići potpisivanje Kolektivnog ugovora kojim bi se prava radnicima utvrdila i osigurala na dulje periode.

DOBRO NAM DOŠLI i SVOJIM PRISTUPANJEM JOŠ VIŠE

OSNAŽILI VELIKU PREDŠKOLSKU OBITELJ SRPOOH-a!
 

bottom of page