top of page

🎯02.03.2022.
SURADNJA SINDIKATA NSZSŠH I SRPOOH👍


✅U službenim prostorijama SRPOOH-a održan je sastanak dvaju sestrinskih sindikata koji već dulje od 30 godina djeluju na cjelokupnom teritoriju RH.
Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske nazočili su gđa. Nada Lovrić, predsjednica sindikata, glavni tajnik g. Jere Bilan te pravnica gđa. Mirela Matijević, a kao domaćini, predsjednica Iskra i tajnik sindikata Slaven.
🎯Svaki sindikat djeluje iz svojeg djelokruga no s mnogo dodirnih točaka obzirom da pripadamo istom sustavu odgoja i obrazovanja.
• Osvrnuli smo se kratko na donesene dokumente na čijem stvaranju smo sudjelovali kao članovi Radne skupine Nacionalnoga plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje od 2021. do 2027. godine i Akcijskoga plana za provedbu Nacionalnoga plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje od 2021. do 2027. godine, za razdoblje od 2021. do 2023. godine.
🎯Ponovili da je glavni problem za RPOO model financiranja sustava
➡kao zajednički problem
❗❗❗MARKIRAMO SUSTAVNU NEPOVEZANOST OBRAZOVANJA STRUKE I REALNIH POTREBA I SITUACIJU NA TRŽIŠTU RADA❗❗❗

🎯Član i NE član – ista prava?

➡Ista prava na temelju nediskriminacije na radnom mjestu – DA, Ista prava po pitanju korištenja benefita i materijalnih prava koje su dogovorili sindikati – NE.
➡U tijeku je rad na prijedlogu Izmjene Zakona o radu u kojem sindikati traže da zaposlenici koji nisu članovi sindikata koji pregovara u ime svih zaposlenih neovisno o članstvu, a koji koriste sve benefite koje dogovori sindikat ipak na neki način plaćaju tzv. ,,sindikalni porez'' ili neki oblik naknade koji bi se uplaćivao za društveno korisne svrhe i od tog novca oni direktno ne bi imali benefit kao što ga imaju članovi sindikata ( pravnu, odvjetničku pomoć, pogodnosti, korištenje novca prema odluci podružnice, socijalna pomoć radniku u trenucima potrebe, itd.).
Time bi se uredili odnosi i svi zajedno bi doprinosili potpisanim kolektivnim ugovorima i u njima dogovorenim pravima radnika.

✅SUSTAV OBRAZOVANJA JE CJELOVIT – POČINJE U RANOJ PREDŠKOLSKOJ DOBI, KROZ OSNOVNU I SREDNJU ŠKOLU SVE DO VISOKOG OBRAZOVANJA ODRASLIH – DO CJELOŽIVOTNOG UČENJA

✅PRAVA RADNIKA U SUSTAVU OBRAZOVANJA TREBAJU BITI JEDNAKA JER JEDNI BEZ DRUGIH NE MOŽEMO I PONOVO POTVRĐUJEMO DA SMO ZAJEDNO JAČI I DA MOŽEMO VIŠE💪🎯

👍HVALA UVAŽENOJ DELEGACIJI NSZSŠH NA KONSTRUKTIVNOM SASTANKU I PODRŠCI U RADU

🎯09.03. i 14.03.2022. SVETA NEDJELJA

09.03. 2022. održan je sastanak s članovima podružnice.
Tajnik sindikata informirao je članove o aktualnim zbivanjima te saslušao o zbivanjima u DV Slavuj.
Na sastanku su se popisale teme o kojima članovi žele da se razgovara s Osnivačem na sastanku koji je najavljen.

👍14.03.2022. Održan je prvi sastanak s Osnivačem DV Slavuj od osnivanja podružnice u prosincu 2021.

✔Na strani grada Sveta Nedelja: gradonačelnik g. Zurovec, dogradonačelnik g. Deak te predsjednica Upravnog vijeća vrtića gđa. Slamar
✔Na strani SRPOOH-a: predsjednica, tajnik, povjerenica Mirela Bašić i Edita Prelec, član.

✅Sastanak je trajao gotovo 3 sata

Teme su se nizale, rasprava je bila dinamična, argumentirana i sa zaključcima koji su osnova za daljnju dobru suradnju.
Grad je pokazao veliki interes za rješavanje problema na svim potrebnim razinama te je već pokrenuto planiranje ka realizaciji gradnje novih kapaciteta prema potrebama građana uz pomoć financiranja iz EU fondova.

Osnivač promišlja o svakom detalju kako bi se racionalno raspolagalo s novcem iz proračuna namijenjenog za potrebe vrtića te održala visoko postignuta kvaliteta DV Slavuj koja je poznata i izvan granica grada.👏💓

✅Sastanak je imao za cilj predstavljanje sindikata kao socijalnog partnera koji nudi rješenja, ukazuje na posebnosti RPOO sustava i važnosti poštivanja pedagoškog standarda
Drugi dio razgovora je obuhvaćao probleme koje je obrazlagala povjerenica Mirela trudeći se, u čemu je i uspjela, prenijeti specifičnosti rada u dječjem vrtiću te da je jasno istaknula da su sve strukture zaposlenika bitne te da ih ravnopravno zastupa.
Zajedništvo i ugodna radna atmosfera vrlo je važna za funkcioniranje kolektiva te je jedan od ciljeva sindikalnog organiziranja i povezivanje u ustanovi u kojoj rade tj. svi znamo - onih koji u vrtiću žive 💓😊
Upravo kroz sindikalno udruživanje i osnivanje podružnice ostvaruje se sigurnost, informiranost, povezanost unutar kolektiva ali i sa zaposlenima i u drugim vrtićima. Izmjenjuju se iskustva te na kraju lakše rješavaju problemi.

🍀DV Slavuj je prema riječima Osnivača u top 5 prema svim uvjetima u okolici ali i na razini Hrvatske, a mi ćemo se potruditi da to tako i ostane.
Sve što se pojavilo kao problem ili se pojavi ubuduće,
vjerujemo da će se rješavati u dogovoru i u konačnici na dobrobit svih.

👍I ovim putem zahvaljujemo domaćinima što su nas primili i što smo započeli suradnju usmjerenu boljitku

🎯11.03.2022. DV JOSIPDOL - JOSIPDOL

Održan je sastanak u Josipdolu.
Prisutni načelnik Dragan Rudančić, pročelnica na strani općine, a na strani SRPOOH-a tajnik sindikata i povjerenica DV Josipdol, gđa. Anita Blašković.
✅Utvrđeno je da se primjenjuje osnovica od 6044,51 kn no da koeficijenti još malo zaostaju te da će se u narednom razdoblju i ta stavka postepeno korigirati i imati u vidu kod donošenja novih financijskih planova.
👍Dogovorena je i pomoć vrtiću oko donošenja novog Pravilnika o radu.
🍀💓Gradi se i novi vrtić te se brine o kvaliteti RPOO-a za mališane na području Jospidola.

🎯18.03.2022. POREČ – KOLEKTIVNO PREGOVARANJE

 

▶Održan je drugi sastanak Kolektivnog pregovaranja s predstavnicima Grada Poreča i reprezentativnih sindikata, a tu zajedno djeluju SOMK I SRPOOH.

👍Sindikati dogovorno, usuglašavanjem pronalaze najbolji model i način postizanja poboljšanja radnih uvjeta i visine plaća za zaposlenike dječjih vrtića Grada Poreča radeći na tekstu kolektivnog ugovora.

🎯Kolektivno pregovaranje se nastavlja uskoro tj. onda kada će obje strane imati spremne nove prijedloge i bit spremne prihvatiti ono što je prihvatljivo za obje strane.

🎯21.03.2022. DV BILI CVITAK, SINJ
✅Održan je sastanak u gradu Sinju s predstavnicama grada – gradonačelnikom Mirom Buljem, dogradonačelnikom Denisom Bobetom, gđom. Jasnom Mijić pročelnicom za financije te na strani sindikata predsjednica, tajnik i sindikalna povjerenica gđa Maja Barać.
✅Potpisan je aneks kolektivnom ugovoru da se od 01.04.2022. primjenjuje osnovica od 6044.51 kn
👍Pokrenuta je inicijativa za pregovore za NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR te postizanja koeficijenata u narednom periodu kako bi se ostvarila zakonska visina plaće.
🎯Grada Sinj planira upisati svu djecu na svom području te prema izjavi gradonačelnika radi sve da sva djeca imaju mjesto u vrtiću i da ti vrtići budu visoko kvalitetni prema svim standardima, a i da zaposlenici budu zadovoljni.
🍀Zadovoljni smo sastankom i vjerujemo da će suradnja i dalje biti na dobrobit svih jer sve što je dogovoreno do sada je i izvršeno.ž

🎯21.03.2022. DV KAŠTELA, KAŠTELA

Održan je sastanak s članovima i zaposlenicima DV Kaštela.
✅Govorilo se o aktualnostima u RPOO-u, Izmjenama zakona, novostima u SRPOOH-u, a na kraju sastanka oprostili smo se s dosadašnjom povjerenicom gđom. Jasnom Matas.
🍀I ovim putem, zahvaljujemo se Jasni na dugogodišnjem sindikalnom radu te želimo dobrodošlicu novoj povjerenici gđi. Marijani Grbeži. 👍Marijana je jednoglasno izabrana i prihvatila ovu časnu dužnost sa širokim osmijehom te se nadamo da će tako pozitivna biti i iskustva u novoj funkciji.
✅Svima je dano na znanje da se u bilo kojem trenutku mogu obratiti i dobiti informacije i konkretnu pomoć – pozivom, sms-om, mailom, porukom putem Messengera, Vibera ili WhatsAppa

🎯22.03.2022. DV ŽABICA, Općina Otok

Održani su sastanci 21.03. s Općinskim vijećem, 22.03. s načelnikom g. Dušanom Đulom, kasnije istog dana s ravnateljicom vrtića.
🎯Ispred članova u zaštitu prava i u cilju rješavanja poprilično teške situacije za zaposlene u vrtiću stali su predsjednica, tajnik i povjerenica gđa. Marina Maroš.
▶Situacija u kojoj su se našli nažalost prelamala se preko leđa zaposlenih u vrtiću i u konačnici i djece.
💪🍀Utvrđene nepravilnosti su riješene te će se u narednom razdoblju učiniti sve da se uredi sve prema zakonu i na dobrobit svih.
✅Općina Otok uložila je velika sredstava u vrtić te ubrzo otvara i jasličke skupine koje do sada nisu imali. Spremna je i građevinska dokumentacija za daljnja ulaganja i proširenja kapaciteta.
👍Vrtić u DV Žabica je besplatan.

🍀Sindikat je ponudio pomoć i za bilo kakve probleme na koje naiđu u realizaciji i u budućnosti jer nam je svima u cilju da sve ustanove RPOO-a djeluju na najvišoj mogućoj razini i na dobrobit djece i zaposlenih.
🎯Načelnik se zahvalio i prihvatio suradnju.

🍀ETO, VRLO TEŠKA I SPECIFIČNA SITUACIJA KOJA JE NA SREĆU, RIJEŠENA NA VOLJU ČLANOVA, ZAPOSLENIKA KOJI ŽELE RADITI SVOJ POSAO, ŽELE SVOJ MIR I DOSTOJANSTVO🍀💓

🎯23.03.2022. DV TRILJ, TRILJ

🍀BRAVO ✅BRAVO 💓BRAVO👍

✅Podružnicu smo osnovali 29.11.2021. na inicijativu i poziv sadašnje povjerenice gđe. Ane Jurić.

🎯Nakon sastanka s članovima i sastanka u Gradu stvorili su se preduvjeti da se krene s ponudom sklapanja kolektivnog ugovora za zaposlene u vrtićima grada Trilja.
▶Uslijedili su pregovori, usklađivanje teksta, dogovaranja i konačno usaglašavanje te je
23.03. oko 12h POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U DJEČJIM VRTIĆIMA GRADA TRILJA
Primijenjuje se osnovica 6044,51 kn i koeficijenti iz Uredbe RH.
Suradnja grada i Sindikata podignuta je na najviši stupanj.
👍Ugovorena su mnoga prava koja su povoljnija od onih koje radniku garantira Zakon o radu.

🍀U ime članova podružnice DV Trilj, hvala gradonačelniku Ivanu Bugarinu koji ovim činom dokazuje da prepoznaje važnost odgoja i obrazovanja od najranije dobi te da cijeni one koji s djecom svaki dan predano rade.

🎯24.03.2022. DV ČETIRI RIJEKE, KARLOVAC

✅Održan je sastanak s članovima podružnice s temom pregovori za novi kolektivni ugovor za zaposlene u dječjim vrtićima grada Karlovca koji bi se trebao realizirati do kraja 2022.
👍Povjerenica Mirjana Petrunić Vrhovski otvorila je sastanak.
▶Iako na sastanku nije bilo mnogo prisutnih, postavljala su se vrlo bitna pitanja te davali konkretni odgovori (ugovori preko EU, naknada za voditelje, problemi s ne-poštivanjem članka 51, model financiranja, odnos MZO-a prema RPOO-u, i dr.)
🎯Neovisno o broju prisutnih predstavnici Sindikata uvijek održe sastanak na jednakoj razini i s jednakim žarom i ciljem da se naprave najbolji potezi
👍prisutni uvijek prenesu zaključke i odgovore

🎯 U karlovačkim vrtićima došlo je do velikog nezadovoljstva primjenom najniže bruto plaće s 01.01.2022. jer su se izjednačile plaće najniže plaćenih radnih mjesta neovisno o stažu koji radnici imaju.
Radnik/ica s 20 godina staža i ona bez jedne godine staža sada imaju jednaku plaću - nepravda!

❗❗Upravo je to ono što muči mnoge zaposlene u dječjim vrtićima gdje se ne poštuje zakonska visina plaće.
❌Rješenje NIJE U PARCIJALNOM PODIZANJU KOEFICIJENATA JER SE TADA GUBI RAZMAK IZMEĐU KOEFICIJENATA SLOŽENOSTI RADNIH MJESTA KOJA ZAHTJEVAJU KVALIFIKACIJE.
▶U nekim vrtićima se to ipak napravilo odlukom Upravnih vijeća no i to je prouzročilo nezadovoljstvo radnika koji sada za malo veću plaću rade na radnom mjestu koje zahtjeva kvalifikaciju i znanja te s time i odgovornost.

❗UPRAVO I ZBOG TOGA, SINDIKAT RADI NA PODIZANJU PLAĆA SVIM ZAPOSLENIMA PREMA UREDBI JER SE JEDINO TAKO MOŽE ODRŽATI PROPISANA RAZLIKA U PLAĆAMA PREMA RADNOM MJESTU

🎯ISPRED NAS SU VELIKI IZAZOVI JER SMO SVJESNI DA NE ULAGANJEM U MATERIJALNI STATUS RADNIKA, POGOTOVO AKO MU SE OPTEREĆENJE OBVEZA POVEĆAVA, A TIME DODATNO OTEŽAVAJU RADNI UVJETI - U DJEČJIM VRTIĆIMA VIŠE NITKO NEĆE HTJETI RADITI

🎯I AKO NISTE DO SADA, UKLJUČITE SE U SINDIKAT I AKTIVNO SUDJELUJTE U BORBI ZA SVOJA RADNIČKA PRAVA
▶MATERIJALNA
▶UVJETE RADA
KAO ČLAN OSTVARITE PRAVNU POMOĆ, KORISTITE POGODNOSTI KOJE UGOVORI SINDIKAT I
🎯BUDITE DIO VELIKE PREDŠKOLSKE OBITELJI!
SVOJIM ČLANSTVOM POMAŽETE DA DOĐEMO I DO ONIH NAJUDALJENIJIH I KOJI RADE U MALIM KOLEKTIVIMA I TREBAJU POMOĆ✅

🎯20.03.2022. DV Cvrčak, MALI LOŠINJ

▶Održan je sastanak u gradu Mali Lošinj s ciljem usvajanja 1. Dodatka Kolektivnom ugovoru te podizanja plaća zaposlenicima vrtića koje zaostaju i koje se godinama nisu pomaknule.
Na strani osnivača: Mario Kamalić i Anton Kamalić
Na strani sindikata: predsjednica, tajnik, povjerenik Nikola Grgić te članice Borka Karčić i Alma Šeperović.
❗Ovo je treći sastanak u nazad tri godine, a da nije došlo do povećanja plaća. Na sastanku 2020. iz pozicije Grada rečeno je da je epidemija učinila svoje te da nema prostora za povećanja plaća no da kada prođe turistička sezona sjest ćemo za stol i razgovarati o povećanju.
➡Upravo je to bio razlog dolaska, sezona 2021. bila je izvrsna te se sukladno prije rečenom krenulo u inicijativu povećanja.
✅Usuglasili smo se oko 1. Dodatka i prihvatilo se podizanje plaća najniže plaćenim radnim mjestima u cilju postizanja visine plaće na koju se primjenjuje i 0.5% za minuli staž.
❌Na početku razgovora Grad je odbio bilo kakvo dodatno povećanje pod izlikom da to što je sezona bila dobra nije veći proračun te da se ne zna što će biti ove godine.
💪Povjerenik Grgić, predstavljajući svoje članove, prenio je oštro negodovanje i jasno dao do znanja na što su radnici konkretno spremni jer više nemaju strpljenja slušati da se nema.
👍Pritisak se nastavio uključivanjem svih prisutnih na strani sindikata ukazivanjem na zakonsku regulativu i članak 51. kojim je regulirana plaća u dječjim vrtićima, argumentiranjem opravdanosti i zbog povećanja troškova života, uspjeli smo dogovoriti sljedeće:
▶Da će u 2022. doći do povećanja u dogovorenim koracima te da će Dječji vrtić do kraja tjedna dostaviti Gradu Malom Lošinju izračun navedenog povećanja odnosno potrebne razlike za povećanje plaća
▶Da će se održati sastanak u najkraćem roku od dostavljenog izračuna i to već idući tjedan

🎯Istoga dana popodne održan je i sastanak s članovima u DV Cvrčak.
Nakon prenesenih informacija svi zajedno smo konstatirali da nismo nezadovoljni jer smo krenuli u smjeru povećanja no TEK ONDA KAD GRAD STAVI POTPIS OD KADA I KOLIKO ĆE PORASTI PLAĆE MOŽEMO KONSTATIRATI DA SMO POSTIGLI DOGOVOR
▶USKORO ĆEMO SAZNATI U KOJEM SMJERU ĆEMO DALJE – POVEĆANJE PLAĆA ILI POKRETANJE AKCIJA KOJE NAM NISU DRAGE NO HOĆE LI DO NJIH DOĆI OVISI ISKLJUČIVO O GRADU – RADNICI VRTIĆA VIŠE NEMAJU STRPLJENJA NITI RAZUMIJEVANJA
✅VRLO BRZO ĆEMO ZNATI

🎯30.03.2022. DV Radost, CRIKVENICA

✅Održan je drugi sastanak u 2022. koji je ponovo okupio sve predstavnike radnika koji su na proračunu Grada.
Iako smo očekivali da će biti ponuđen konkretan iznos povećanja osnovice i/ili neoporezivih iznosa isplata radnicima, a sve u ime poskupljenja
❌ predstavnici grada nisu imali nikakav značajan prijedlog koji bi bio odmah primijenjen.
▶Tražili su da novi sastanak bude nakon donošenja rebalansa u lipnju, na kojem će znati mogućnosti.
➡Uspjeli smo dogovoriti da to povećanje bude ipak veće do onog od spomenutih neoporezivih 200kn jer je mogućnost u neoporezivim iznosima osnivaču veća
🎯TRAŽIMO NAJVEĆI MOGUĆI IZNOS I DA SE ZADUŽENI ZA FINANCIJE GRADA POTRUDE NAĆI NAČINA KAKO DA RADNIK POBOLJŠA MATERIJALNI STATUS
▶O povećanju osnovice, koja je jednaka za sve ustanove kojima je osnivač Grad nismo započinjali razgovor jer ubrzo predstoje redovni pregovori na kojima će se osnovica definirati i primijeniti na sve.

🍀Predsjednica Iskra je posjetila DV Radost na poziv ravnateljice gđe. Magaš i povjerenice Melite Car.
Razgovarali smo o trenutnom stanju u RPOO-u i donošenju promjena u Zakonu, također o satnici i specifičnostima u organizaciji rada koja je više nego izazov u vrijeme mnogobrojnih bolovanja nastalih zbog epidemije, no u dječjim vrtićima je to stalna ,,boljka''. Rečeno je da je sve manje onih koji žele doći raditi u vrtić te da ne promijeni li se drastično stav prema RPOO-u biti upitno zadržavanje visoko postignute razine odgojno obrazovnog rada.
👍Ponudila su se konkretna rješenja i opcije koje su se pokazale kao dobre i provedive

🍀JEDNA OD GLAVNIH MISIJA SRPOOH-a JE REGULIRANJE VOĐENJA SATNICE RADA PREMA PRAVILNIKU I DPS-u
I NA TOME ĆEMO USTRAJATI DOK NE POSTIGNEMO 100% PRIMJENU U SVIM VRTIĆIMA

🎯najavljen je uskoro i sastanak sa članovima podružnice

bottom of page