top of page

05.10.2021. SOLIN

Koordinatorica SRPOOH za Dalmaciju, Zvjezdana Čagalj, održala je sastanak povjerenika SDŽ i ŠKŽ u Solinu.

Tema i razlog su bili sagledavanje problematike položaja radnika u podružnicama i općenito u sustavu RPOO, te dogovor da se planiraju sastanci podružnica u cilju daljnjeg djelovanja.

Istaknuta je važnost učlanjenja svakog radnika u sindikat, uloga sindikata u zaštiti od povrede radnih prava, te logika učlanjenja upravo u SRPOOH, jer je to jedini strukovni sindikat koji se bavi isključivo ovom djelatnošću- naš sindikat.

izraženo je nezadovoljstvo radom sindikata u posljednjem desetljeću u smislu zapostavljenosti, osobito Dalmacije, neučinkovitost i prepuštenost samima sebi.

Koordinatorica je naglasila da su došle nove struje, aktivne, snažne, s dobrim idejama, da je sjajno što se širi mreža i decentralizira djelovanje, pa je mogućnost učinka brža.

Dogovoreno je da će svaka podružnica javiti termin sastanka, problematiku, ta da će se isti odvijati dogovorenim redoslijedom

 

05.10. DV Poletarac, Zagreb
 

Održali smo sastanak na poziv povjerenice Nataše Perković u vrtiću s članovima i svima zainteresiranima. Tajnik i predsjednica sindikata predstavili su stanje u RPOO-u i novosti u sindikatu.

Sastanku je nazočila i gđa. Mira Čulo, ravnateljica vrtića te aktivno sudjelovala u pitanjima i odgovorima.

Članovi su pripremili pitanja koje je povjerenica postavljala redom.

Odgovorili smo i riješili mnoge nedoumice, npr:

pozicija voditelja objekata u zagrebačkim vrtićima nije definirana Kolektivnim ugovorom (KU) pa se primijenjuju razne prakse - svakako će se urediti u novom tekstu KU, a za sada se traži primjena bez prisile i jednaka naknada svima prema opetrećenju

nedostatak tehničkog osoblja ( bolovanje) i rad u preopterećenju bez ikakve naknade, stimulacije - problem koji muči gotovo svaki vrtić - također za sve strukture zaposlenih u novom KU propisati postupanje prilikom rada u preopterećenju, a do tada vrednovati preopterećenje radnika prekovremenim satima ( jer plaćanje stimulacije Grad ne odobrava)

Prisutni su izrazili zadovoljstvo sadržajem sastanka te dobivenim odgovorima

 

 

12.10. DV SESVETE, ZAGREB

Održan je sastanak sindikalne podružnice DV Sesvete u organizaciji povjerenice Snježane Petej koja ,,drži'' svojim trudom i predanim sindikalnim radom jednu od najjačih podružnica SRPOOH-a

Sastanku je osim članova, prisustvovala i ravnateljica vrtića gđa. Nada Mladiček koja se aktivno uključila i sudjelovala u sastanku otvorenog tipa

na sastanke SRPOOH-a pozvani su članovi, ali i svi zainteresirani koji žele čuti zbivanja i aktualnosti u RPOO-U

PRISUTNI SU UBACILI SVOJA PITANJA U KUTIJU, a na pitanja su odgovorili predsjednica i tajnik sindikata

PONOVO SMO NAGLASILI da odgojitelji jesu nositelji djelatnosti no da je SRPOOH sindikat SVIH RADNIKA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA te da se intenzivno borimo za prava tehničkog osoblja: spremačica, domara, ekonoma, kuhara i svih onih koji i te kako osjećaju preopterećenje kad netko od njih nedostaje na radnom mjestu

Radno mjesto - ekonom - podcijenjeno je a to se vidi u velikim vrtićima poput DV Sesvete, te se predlagao veći koeficijent zbog težine i obima poslova

tražimo da se vrednuje RAD U PREOPTEREĆENJU na plaći ili u slobodnim danima te da poslodavac, a zatim i Osnivač brže odgovore zapošljavanjem zamjena za dulja bolovanja

13.10.2021. DELNICE SASTANAK S GRADONAČELNICOM

Održan je i sastanak između gradonačelnice gđe. Katarine Mihelčić,

gosp. Tomislava Mrle, pravnika iz gradske uprave

i delegacije SRPOOH-a u sastavu predsjednica, tajnik, povjerenica gđa. Snježana Čavić te ravnateljice gđa. Karmela Rački.

Zadovoljni smo rečenim jer je će se poduzeti konkretni potezi koji će primjenom drugačijeg modela gospodarenja gradom

učiniti prostore za podizanje plaća.

Boljom preraspodjelom gradskog novca i načelom jednakih materijalnih prava

(božićnica, regres) svima na gradskom proračunu. Ujednačavanje osnovice i podizanje koeficijenata bit će konačni potez.

Očekujemo da će se već u 2022. vidjeti poboljšanja materijalnih prava zaposlenih u DV Hlojkica.

Nastavit ćemo s inicijativom i pozitivnom dijalogom s gradonačelnicom koja je i do sada, prije no je postala gradonačelnica pokazala razumijevanje i utjecala na mnoge pozitivne pomake u vrtiću.

Iako je proračun grada oslabljen smatramo da uvijek ima prostora i za ići naprijed i u korak s najavljenim poskupljenjima života.

14.10.2021. SENJ

SASTANAK S GRADONAČELNIKOM GRADA SENJA

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Senja gosp. Jurica Tomljanović i delegacija SRPOOHa: predsjednica, tajnik, povjerenica gđa. Antonela Čeperić te pedagoginja vrtića gđa Anita Orlić.

Gradonačelnik je prihvatio inicijativu za podizanjem plaća u 2022. godini skoro do potpunog poštovanja zakonaske osnovice i koeficijenata, a u 2023. potpuno poravnanje za sve zaspolene u DV Travica.

Također će se pozitivno odgovoriti i na dodatne zahtjeve za zapošljavnjem trećih odgojitelja i svih ostalih djelatnika prema potrebama broja upisane djece, ali i na specifičnosti obzirom na integraciju djece s teškoćama.

Ulagat će se u edukaciju zaposelnih u smjeru uveđenja posebnih integriranih programa kao dodatnu vrijednost ustanove DV Travica.

Predložili smo i početak kolektivnog pregovaranja kako bi se dodatno uredila i učvrstila prava zaposlenih u DV Travica te je na taj zahtjev pozitivno odgovoreno.

Poslat ćemo primjer teksta te se nadamo i početku pregovora u proljeće 2022.

18.10.2021. Donji Miholjac DV Pinokio

Održali smo sastanak s gradonačelnikom gosp. Goranom Aladićem. Povjerenica DV Pinokio Angelina Fužinato Puljić i članica pregovaračkog odbora vrtića gđa. Đurđa Kudeljnjak, predsjednica i tajnik SRPOOH-a iznijeli su probleme - prevelik broj djece u skupinama i plaćama koje su niže od zakonskih, itd.

Pregovarali smo za bolje uvjete i konkretnije objašnjenje nekih članaka iz postojećeg Kolektivnog ugovora i dodavanje novih.

Gradonačelnik je pozitivno odgovorio na zahtjeve i prihvatio objašnjenja i razloge uvođenja novih članaka

Problem poštivanja DPS-a u odnosu na preopterećenje ne može se momentalno odgovoriti smještajnim kapacitetom većeg broja upisane djece i/ili zapošljavanjem većeg broja zaposlenika

ALI SE MOŽE BONIFICIRATI ONE KOJI TRENUTNO RADE U OPTEREĆENJU do uspostave zakonski propisanog

Korekcija plaća uvećanjem od 2% koje Grad do sada još nije primijenio bit će predloženi pri izradi proračuna za 2022.

To su POZITIVNI I REALNI POMACI za radnike

NAKNADU ZA RAD U PREOPTEREĆENJU TRAŽIMO ZA SVE

STRUKTURE ZAPOSLENIH U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA NA

SVAKOM SASTANKU S OSNIVAČIMA DILJEM HRVATSKE

18.10.2021. DV Cvrčak, Virovitica

Održan je sastanak s članovima podružnice na poziv povjerenice gđe. Vlatke Tomac.

Nakon kratkog predstavljanja promjena u SPROOH-u, prikaza stanja u sustavu RPOO-A, predsjednica i tajnik sindikata su odgovorili na više od 50 pitanja

Radnici su postavljali pitanja: kako se točno vodi i obračunava satnice, može li se radnika stavljati u minus sate, što pripada u ostale poslove i može li se propisati npr. 50 sati individualnih sastanaka s roditeljima u ped. godini, tko izrađuje jelovnik,

smiju li stručni suradnici konstantno raditi u zamjenama za bolovanja i što je onda sa njihovim primarnim zaduženjima i suradnji s odgojiteljima, plaćanje i pravo na topli obrok, godišnji odmori, itd.

Nastavno na ono što su nam članovi ukazali i potvrdili krenuli

smo u akcije rješavanja svih pitajna koja su u nadležnosti

Sindikata prema procjeni žurnosti rješavanja

I do sada smo u DV Cvrčak riješili mnoge nepravilnosti i sigurni smo u pozitivno rješenje svega što je problem za radnika

19.10.2021.  Ivanić Grad

Održali smo sastanak s dogradonačelnikom

gosp. Tomislavom Cuvajem prije donošenja proračuna za 2022. s traženjem načina da se podigne osnovica za zaposlene u DV Ivanić Grad.

Razgovarali smo i o stalnoj potrebi zapošljavanje trećih odgojitelja do otvaranja novih kapaciteta što je svakako u planu jer Ivanić Grad raste, grade se nova naselja i stižu mlade obitelji

Povjerenica gđa. Vesna Seremet izrazila je zadovoljstvo izvrsnom

suradnjom vrtića i Grada, a predsjednica i tajnik Sindikata

dosadašnjom dobrom suradnjom.

Grad Ivanić je i do sada imao sluha za najmlađe, a samim time i

za one koji ih obrazuju i odgajaju te će se težiti postepenim

povećanjima plaća prema mogućnostima proračuna.

Razgovarali smo i o Inicijativi koju je Grad Ivanić podržao, da se Država uključi u subvencioniranje cijene vrtića djeteta, te su se iznosile realne nedaće s kojima se gradovi i općine moraju nositi.

Model financiranja RPOO-a nije održiv, a s druge strane, neupitna je važnost ulaganja i promicanja kvalitete odgoja i obrazovanja od najranije dobi

Polazeći od te spoznaje, sigurni smo da će doći do dugo željenih promjena

19.10.2021. DV Ivančice, Ivanec

Održali smo sastanak podružnice na kojem smo se oprostili s gđom. Verom Posevec, dugogodišnjom povjerenicom kojoj se i ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na velikom doprinosu sindikalnim radom u DV Ivančice.

Članovi su izabrali novu povjerenicu gđu. Vesnu Međeral.

Nakon izvešća o akcijama SRPOOH-a te iznošenja planova za dalje, članovi su postavljali pitanja na koja su odgovorili tajnik Slaven i predsjednica Iskra.

Svaki vrtić ima svoju ,,priču'' i svoje probleme no svi oni imaju odgovor i rješenja u postojećim aktima koji uređuju sustav RPOO-a.

Idemo dalje dok to uvjeti dopuštaju

20.10.2021.DV Matulji, Matulji

Održali smo sastanak u Općini Matulji s načelnikom gosp. Vedranom Kinkelom, zamjenikom gosp. Eduardom Baćićem, pročelnikom gosp. Danijelom Jermanom dok su na strani Sindikata nazočili predsjednica, tajnik i povjerenica gđa. Ivana Pauletić.

Predstavili smo Inicijativu koja je krenula i koja je i podržana od strane Općine Matulji te razgovarali o konkretnim pozitivnim učincima za cjelokupni RPOO sustav.

Razgovarali smo o kolektivnom ugovoru, konkretnim člancima, razmijenili prijedloge te ćemo se uskoro sjesti za stol i privesti kraju kolektivno pregovaranje na zadovoljstvo djelatnika DV Matulji.

Problemi koji su se pojavili vezano su uz definiranje prekovremenog rada odgojitelja, kako ga definirati obzirom na specifičnosti bilježenje i vođenja satnice za odgojno- obrazovne radnike vrtića je li to rad preko norme pa govorimo o preopterećenju ili to jest prekovremeni rad.

Stav Sindikata po tom pitanju je jasan:

SVAKI SAT KOJI JE NA KRAJU MJESECA IZNAD ODRAĐENIH 5.30 SATI RADA X BROJ RANIH DANA KOJE JE RADNIK BIO NA RADNOM MJESTU JE PREKOVREMENI SAT(satnica odgojitelja)

TREBA GA OBRAČUNATI S BONUSOM KOJI SE DOGOVORI

Uglavnom je vrijednost prekovremenog sata +50%.

Kasnije toga dana, održan je sastanak u podružnici s koordinatorima/predstavnicima objekata,različitih radnih struktura vrtića. Povjerenica Ivana povela je sastanak i prepustila predsjednici i tajniku da predstave zbivanja te novosti i ono što je posebno bitno za djelatnike DV Matulji.

Prisutna i aktivna na sastanku bila je i ravnateljica gđa. Esmina Skopljak kojoj ovim putem zahvaljujemo na gostoprimstvu i konstruktivnom i vjerujemo za sve prisutne korisnom sastanku.

22.10. 2021. DV Bubamara, Donja Stubica

Održali smo sastanak s načelnikom gosp. Nikolom Gospočićem i pročelnicom gđom. Silvijom Knezić Vrhovec, a na strani Sindikata bili su povjerenica gđa. Ivana Rožman, predsjednica i tajnik.

Ovo je bio jedan od rijetkih sastanaka na kojima nismo razgovarali o osnovici i koeficijentima jer je nedavno došlo do podizanja plaća te se i dalje promišlja o rastu u skladu s proračunom.

Otvorili smo i druga pitanja koja nisu materijalne prirode.

Svaki kolektiv ima svoju energiju i svoje načine ali uvijek isključivo u cilju što boljeg funkcioniranja i obavljanja onog za što vrtići kao ustanove i postoje.

Suradnja je ostvarena i u tom segmentu djelovanja Sindikata

Dogovoren je dolazak u vrtić na sastanak s članovima čim epidemiološki uvjeti to dozvole

 

02.11.2021. DV Fijolica, Prelog

Održali smo sastanak s gradonačelnikom gosp. Ljubomirom Kolarekom i pročelnicom gđom. Miljenkom Radović , ravnateljicom vrtića gđom. Brankicom Mezga te na strani Sindikata svoju ulogu povjerenika časno je iznijela gđa. Nikolina Šafarić uz podršku predsjednice i tajnika.

Tema je bila podizanje plaća za sve zaposlene u DV Fijolici.

Razgovarali smo i o mogućnostima provedbe Inicijative SRPOOH-a te istaknuli sve pozitivne učinke.

Složili smo se da je promjena modela financiranja - subvencioniranja vrtića nužna i da će pridonijeti oporavku cjelokupnog ranog i predškolskog sustava.

Ukazali smo da najavljenom najnižom plaćom za 2022. velikom broju zaposlenika doći će do izjednačavanja iznosa plaće.

Konkretno, radna mjesta spremačice, pralje, pomoćnog radnika, kuhara, domara, administratora i drugih s približnim gotovo da će se izjednačiti.

Upravo u cilju sprječavanja nezadovoljstva ukazali smo da je nužno odgovoriti podizanjem koeficijenata svim zaposlenima kako bi se održao raspon i razlika među radnim mjestima.

Dogovorili smo produljenje postojećeg kolektivnog ugovora te vjerujemo da ćemo postići dogovor i oko povećanja koje bi Grad Prelog mogao izdržati bez da se ošteti bilo kojeg drugog korisnika proračuna

Vrlo je važno istaknuti da se koeficijenti ne dižu parcijalno samo za neke strukture zaposlenika DV Fijolica jer bi to dovelo do velikog nezadovoljstva.

Razumijevanje u gradu postoji i svjesni su važnosti održivosti kvalitete usluge vrtića građanima Preloga.

Također, grad Prelog se razvija, broj stanovništva raste pa raste i potreba za još jednim novim vrtićem.

Povećanje broja djece svakako veseli no napomenuli smo i da osim što treba odgovoriti potrebama građana ne smije se zaboraviti na one koji u vrtićima rade i osigurati i zakonski predviđena sredstva i očuvati životni standard radnika.

Vjerujemo da će Grad imati sluha i preduhitriti nezadovoljstvo koje bi bi bilo izazvano povećanjem minimalne plaće za 2022.

SRPOOH će svakako nastojati da se to ne dogodi i inzistirati na korekciji koeficijenata za sve zaposlenike prema tablici složenosti poslova

Sastanak u podružnici morat će pričekati povoljniju epidemiološku sliku

03.11.2021. Grad Nova Gradiška, DV Radost i DV Maslačak

Održan je sastanak u Gradu sa zamjenikom gradonačelnika gosp. Borislavom Vidošićem, ravnateljicom vrtića gđom. Verom Trobić.

U ime Sindikata prisutni su bili povjerenica Barbara Mulac Piccolo, predsjednica i tajnik.

Vrtići grada Nova Gradiška umreženi su sa okolnim općinama: Staro Petrovo Selo, Gornji Bogićevci, Okučani, Nova Kapela, Cernik i Dragalić s kojima se centralno upravlja iz Grada Nove Gradiške.

Materijalna prava zaposlenika su jednaka neovisno o pripadanju drugoj općini no cijena usluge vrtića za roditelje nije jednaka u svakom umreženom vrtiću.

Inicirali smo sastanak svih Načelnika umreženih općina i Gradonačelnika Nove Gradiške kao bi mogli započeti jedinstvene kolektivne pregovore i svima istovremeno predstaviti i predložiti poteze koji bi dugoročno doprinijeli uređenijem i održivom sustavu RPOO-a u vrtićima kojima su osnivači.

Pregovarati istovremeno s većim brojem Osnivača zahtjevan je i ne čest primjer no jedino svi zajedno za istim stolom možemo dogovoriti bolja prava i urediti socijalnim dijalogom ono najbolje za radnike.

Dogovoreno je da će se novi sastanak održati u kratkom roku u tjednima ispred nas i vjerujemo da će biti razumijevanja i pozitivnih pomaka.

Rečeno nam je da se ulaže u povećanje kapaciteta, zapošljava potreban kadar te da je u najavi pokretanje gradnje još jednog dječjeg vrtića.

Ukazali smo na problem, koji će ukoliko se ne odgovori povećanjem koeficijenata, dogoditi s najnižim plaćama.

Grad je spreman razgovarati te razmotriti sve mogućnosti sada, u periodu kada se kreira proračun za 2022.

Održan je sastanak podružnice sa svim zainteresiranima i urodio je pristupanjem velikog broja novih članova.

Članovi su jednoglasno potvrdili novu povjerenicu podružnice gđu. Barbaru Mulac Piccolo , a još jednom se zahvaljujemo gđi. Ljubici Kovačić na dugogodišnjem predanom odgojiteljskom i sindikalnom trudu i radu.

Predstavili smo novosti, zbivanja u sustavu i prenijeli činjenice sa sastanka u Gradu.

Naglasili smo da se SRPOOH bori za poboljšanje uvjeta rada i visine plaće za sve radnike te da parcijalna podizanja za samo neke strukture nisu poželjne ( iznimke se poduzimaju i to samo i isključivo u dogovoru sa članstvom).

Članovi su imali priliku postavljati pitanja na koja su odgovore.

 

 

bottom of page