top of page
Colorful Disks
247650729_407809497455885_57487219585646

Hrvatska zajednica općina (HZO)

poduzela je važan korak u rješavanju problema u sustavu ranog i predškolskog sustava u Hrvatskoj!26.10.2021. - Okrugli stol na temu subvencioniranja dječjih vrtića

Sudionici:

Predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i Hrvatske zajednice općina


👨‍👩‍👦‍👨‍👩‍👦‍👦 HVALA!!! 👨‍👩‍👦‍👨‍👩‍👦‍👦

ZAJEDNO UVIJEK POSTIŽEMO BOLJE I VIŠE! 

26.10. OKRUGLI STOL u organizaciji Hrvatske zajednice općina je održan.

Zahvaljujemo se Hrvatskoj zajednici općina na organizaciji današnjeg sastanka na kojem smo sudjelovali argumentirajući nužnost izmjene načina financiranja sustava RPOO-a.

Svi pozvani govornici koji su prisustvovali i mali priliku predstaviti svoje viđenje trenutnog modela financiranja predškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj.

Predstavili smo Inicijativu u kratkim crtama jer su svi prisutni potvrdili da su upoznati sa sadržajem te su svojim pisanim potporama već to i izrazili.

Imali smo priliku čuti živu riječ prisutnih predstavnika općina (načelnici, pročelnici, ravnatelji)

i konkretne probleme s kojima se svakodnevno nose pri realizaciji financiranja predškolskih ustanova kojima su osnivači.

Izjavili su da nije problem u njima i da oni žele omogućiti zakonski propisane uvjete, standarde i plaće zaposlenicima no da njihovi općinski proračuni jednostavno ne podnose toliki teret.

Inicijativu u kojom tražimo da Država preuzme financiranje ekonomske cijene pohađanja vrtića svakog djeteta podržao je veliki broj gradova i općina te je ovo samo početak traženja promjena do najboljeg rješenja.

Rekli smo da model koji bi se odabrao, omjer uključivanja i raspoređivanja sredstava i sve moguće provedive varijante provođenja i konačne odluke prepuštamo mjerodavnima, no ovako kako jest, dalje ne smije.

Svaka intervencija Države koja bi olakšala financiranje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja je dobrodošla.

Nastavi li se i dalje ovako, dovest će do daljnje degradacije ranog i predškolskog sustava na svim razinama, a poprilično loše stanje detektirano je već sada.

Sadašnji model financiranja utječe negativno:

NA DIJETE (roditelje): nedovoljan broj vrtića odnosno mjesta u vrtićima, različiti uvjeti ovisno o mjestu stanovanja, nejednaki uvjeti u odnosu na broj stručnih suradnika potrebnih dječjim vrtićima, iznosi cijene vrtića, sve veći broj nestručnih osoba koje nisu odgojno- obrazovne struke, a rade na mjestu odgojitelja jer se na natječaj nije javila osoba adekvatne struke, itd.

NA SVE RADNIKE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA: neujednačenost u plaćama, neujednačenost u ostalim materijalnim pravima, neujednačenost u uvjetima rada, gubitak interesa za rad u struci, gubitak interesa za studije predškolskih usmjerenja i problemi suradnje s nestručnim sobama, opće nezadovoljstvo koje smanjuje radni elan, itd.

ZA SVE NAS: ne ulaganje u dijete je ne ulaganje u budućnost naše zemlje.

Ustavna je odredba da svako dijete ima pravo na odgoj i obrazovanje pod jednakim uvjetima što prema trenutnoj situaciji nije slučaj i upravo na tome temeljimo naš zahtjev da se Država mora ozbiljnije uključiti

Najavljeni su daljnji sastanci o kojima ćemo vas obavještavati

https://www.facebook.com/udruga.opcina/posts/4688241137926011

bottom of page